Догори
Дати відгук

На Одещині можна побачити бойових куликів з тундри (фото)

За одну добу вони здатні пролетіти відстань до 300 км.

1 хв на прочитання24 Червня 2021, 12:00
На Одещині можна побачити бойових куликів з тундри На Одещині можна побачити бойових куликів з тундри
Поділитись:

Брижачі (інша назва — турухтан) — пролітний і досить чисельний вид. Під час міграцій на території нацпарку «Тузлівські лимани» можна зустріти десятки тисяч особин.  Після проливних дощів у НПП «Тузлівські лимани» з’явилися перші брижачі.

Як повідомив Іван Русєв, першими летять на зимівлю самці, а незабаром за ними самки та молоді птахи. Вони відлітають зазвичай невеликими групами від 5 до 30 особин, але іноді утворюють великі зграї. За одну добу вони здатні пролетіти відстань до 300 км.

Масове осушення боліт наприкінці XIX століття призвело до зникнення багатьох гніздівель брижача на території Європи. Вид вперше описав як Tringa pugnax у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней. Видовий епітет із латини українською перекладається як «бойовий, войовничий».

За словами еколога ареал проживання простягається від Великобританії та Північної Європи через Сибір до узбережжя Охотського моря та Берингової протоки. Турухтани гніздяться на вологих луках, розташованих біля малих водойм, прісноводних і торф'яних боліт. Особливо їх приваблюють ділянки північноєвропейської та азіатської тундри, розташовані в дельтах мілководних річок, і вересові пустки.

В Африці місця зимівлі розташовані на середземноморському узбережжі та на південь від пустелі Сахара. Деякі сибірські популяції здійснюють тривалі міграції у тропічні регіони Західної Африки, пролітаючи туди й назад до 30 тисяч кілометрів.

Нагадаємо, степовий заповідник Acкaнія-Нoвa став лимонно-жовтим.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко