На Львівщині фермер вирощує кольорову «солодку картоплю»: від замовників немає відбою

2 хв на прочитання18 Грудня 2021, 19:00

З бататом почав експериментувати на 20 сотих.

Мова йде про Івана Павліша, ветерана АТО/ООС, юриста та громадського активіста,  який наразі працює на землі.

« За текстурою, виглядом, смаком батат подібний на звичну для нас бульбу (його ще називають солодкою картоплею), однак має низку важливих відмінностей, — розповідає фермер. — Батат — солодший і м’якший, аж тане в роті. Містить меншу кількістю калорій та вуглеводів, більше вітаміну А, багато антиоксидантів, вітаміни С і В, є гарним джерелом калію і магнію. Якщо підсумувати — він смачний і корисний, а на його коренеплоди приємно дивитись», - розповів чоловік.

Окрім того, батат в Івана Павліша особливий, бо під час його вирощування фермер використовує лише природні добрива, родючий чорнозем.

Загалом аграрій обробляє майже 40 га землі, частина з якої — власна, приватизована, а частину взяв в оренду. Сіє переважно зернові.  

Торік зібрав перший урожай і вирішив реалізувати його за допомогою Інтернету. Зробив оголошення у Фейсбуці й за два дні отримав більше замовлень, аніж виростив батату.   З’ясував, що бататом цікавляться молоді батьки, які хочуть, щоб їхні діти харчувалися корисною їжею. За поживні властивості його полюбляють спортсмени, вегетаріанці, ті, хто надає перевагу здоровому харчуванню.

Найбільшу популярність мали сорти помаранчевого, фіолетового і кремового кольорів. Тому посадив саме їх. 

«Помаранчевий — топовий сорт у всьому світі. Він оптимально солодкий, ніжний за текстурою, його легко різати та готувати. Фіолетовий — не поступається за смаковими характеристиками, більш солодкий та насичений. Колір його яскравий. Кремовий — дуже схожий на картоплю, але солодший і корисніший», — розповідає фермер.

До слова, українське молоко — одне з найдорожчих в Європі.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: