Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • На Чернігівщині створили два нові ландшафтні заказники площею понад 100 га

На Чернігівщині створили два нові ландшафтні заказники площею понад 100 га

Чернігівщина посідає перше місце в Україні за кількістю заповідних територій.

2 хв на прочитання25 Жовтня 2021, 15:18
Фото:
ЧЕline Фото: ЧЕline
Поділитись:

Чернігівська обласна рада ухвалила рішення про створення в області двох нових ландшафтних заказників — «Берізки» та «Лопата». Про це повідомляє Укрінформ.

Згідно з пояснювальною запискою до рішення, розміщеною на сайті Чернігівської обласної ради, заказник «Берізка» має площу 6,5 га. Він розташований в адміністративних межах Ряшківського старостинського округу неподалік села Оникіївка. На території є мальовничий березовий ліс із домішками липи, ясена та клена. Окрім червонокнижних рослин (сон-трава, підсніжник білий, ковила волосиста, осока затінкова, косарики тонкі) зустрічається тут і регіонально рідкісний вид — оман високий. У березняку мешкають зайці, лисиці, кабани та косулі.

Заказник «Лопата» охопить територію площею 92 га. Місцевість представлена заплавним типом ландшафтів із переважанням заболочених і справжніх луків. Там, зокрема, можна знайти півники сибірські та плодоріжку болотну, які занесені до Червоної книги України як вразливі види.

Нові об’єкти природно-заповідного фонду створені на землях громад без їх вилучення та становлять науково-дослідний, рекреаційний та освітньо-виховний інтерес.

За інформацією департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Чернігівська область посідає перше місце в Україні за кількістю заповідних територій.

На сьогодні ця мережа нараховує понад 670 об’єктів загальною площею понад 262 тис га, що становить 8 % площі області. Проте цього, зазначають у департаменті, недостатньо. Адже частка заповідних територій в Україні залишається значно меншою, ніж у більшості країн Європи, де площі, зайняті ПЗФ, займають, у середньому, 15 % території.

Нагадаємо, що на Чернігівщині анонсували запуск туристичного велосипедного маршруту вартістю 1 млн гривень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.