Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Ми будемо змушені досить скоро відступити з останніх територій Донеччини та Луганщини, але це перемога — експерт

Ми будемо змушені досить скоро відступити з останніх територій Донеччини та Луганщини, але це перемога — експерт

Але це станеться лише у червні, після чотирьох місяців масованого наступу другої армії світу.

4 хв на прочитання01 Червня 2022, 00:52
Поділитись:

Ми з боями відступаємо, здаємо міста, і, дуже ймовірно, будемо змушені досить скоро відступити з останніх територій Донеччини та Луганщини, проте не можна вважати, що ми програємо на Донбасі. Про це розповів український науковець, військовик, публіцист Євген Дикий.

«Ключове, що тут слід розуміти, — ставкою у війні є не Донбас, а Україна. І бої, жертви та відступи там слід сприймати лише у контексті всієї великої війни. Битва за Донбас вивільнила час та ресурси для всіх інших ділянок фронту, і головним ресурсом є саме виграний час.

Час на мобілізацію і головне на озброєння, час для великого ленд-лізу», — наголошує Євген Дикий.

Експерт підкреслює, що відступ відбувається з такою швидкістю, яка дозволяє цивільним завчасно покинути місця бойових дій та міста, які може зайняти ворог.

«Часу на евакуацію вистачає, і якщо хтось ризикує залишатись — переважно це його особистий вибір, ЗСУ дали можливість від’їхати практично всім. Маріупольці, бучани та ірпінчани не дадуть збрехати — це саме по собі вже дуже дорогого варте, і вповні виправдовує запеклі бої та понесені жертви», — говорить військовик.

Окрім того, пояснює експерт, навіть сама битва за Донбас не програна ЗСУ, оскільки виграш чи програш визначається насамперед тим, які цілі собі ставили сторони. Тому, хай як це парадоксально, але відступаючі наші є переможцями, говорить Євген Дикий.

«Я не знаю, чи ставилось нашим військам колись надзавдання утримати Донбас на необмежений час. Якщо ставилось, то це було завідомо нереально, сподіваюся, що ніхто цього не вимагав. А от завдання протриматись якомога довше, дати виїхати цивільному населенню, завдати ворогові максимальних можливих втрат і при цьому не дати себе оточити і уникнути розгрому наших частин виконується оборонцями Донбасу цілком успішно. Натомість завдання ворогів на Донбасі нам добре відомі, Кремль ніколи їх не приховував. Від початку вторгнення метою РФ було повне оточення всього угрупування ЗСУ на Донбасі, велетенський котел, який фактично охоплював майже всю лівобережну Україну. Лінія фронту, якби взагалі збереглась, мала б зараз проходити околицями Дніпра та Запоріжжя, і саме таку мету орки ставили не лише в перші тижні війни, але вже навіть коли відступили з півночі та перекидали звідти війська на Донбас.

Далі по мірі опору ЗСУ апетити орків потроху меншали. Останніми тижнями йшлося вже максимум про «регіональний котел», який мав охопити основне угрупування ЗСУ приблизно по лінії Барвінкове — Вугледар», — нагадує Євген Дикий.

Він наголошує, що зрештою замість усіх цих наполеонівських планів оркам після трьох місяців важких боїв та недешевою ціною вдалося лише створити загрозу маленьких локальних «котлів», найбільший з яких включає Сєвєродонецьк та Лисичанськ, а інший — саму лише Авдіївку. Хоча й там нема жодних підстав очікувати, що ЗСУ дозволять себе оточити — радше будуть змушені організовано та «кусаючись» у відповідь відійти на наступну межу оборони — «ту саму, яка за задумами орківських стратегів вже давно мала бути десь в глибині омріяного ними «великого котла».

Експерт підкреслює, щопро розгром відступаючих частин ЗСУ нема навіть мови — відходять неквапно, зберігаючи управління, техніку та особовий склад.

Та й вихід до адмінмеж Донецької та Луганської областей («звільнення казкових республік») мав відбутись спершу за лічені дні, потім за тижні, потім до 9 травня…

«Ймовірно, у червні, після чотирьох місяців масованого наступу другої армії світу, території «республік» повністю потраплять під тимчасову окупацію – відчуваєте різницю із початковими задумами? Самі порахуйте, який відсоток ворожих планів матеріалізувався, а який накрився тим самим місцем — і самостійно зробіть висновки про переможців та переможених у битві за Донбас», — пропонує військовик.

Нагадаємо, на Донбасі відбувається саме відступ, а не маневрова війна, це слід спокійно і чесно визнавати — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023