Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • На Донбасі відбувається саме відступ, а не маневрова війна, це слід спокійно і чесно визнавати — експерт

На Донбасі відбувається саме відступ, а не маневрова війна, це слід спокійно і чесно визнавати — експерт

«Відступ — така ж неминуча частина війни, як і наступ, і лише у поганому кіно весь час наступає одна сторона».

3 хв на прочитання30 Травня 2022, 01:44
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

РФ застосовує на Донбасі тактику випаленої землі, натомість ЗСУ не може завдавати вдалі удари по ворожих тилах та комунікаціях, що були та лишаються дуже значною складовою нашого успіху на Півночі й навіть на Харківщині. Про це розповів український науковець, військовик, публіцист Євген Дикий.

«На Донбасі це в принципі нереально, там за спиною ворожої армії повністю контрольований тил аж до Тихого океану, із повноцінним та захищеним логістичним забезпеченням, а лінія фронту практично суцільна, яку може десь і перетне добре навчена розвідгрупа, але ні про які серйозні рейди за лінію навіть мови нема. Нашому вогню там досяжні лише вороги на першій лінії наступаючої армії, і от їм реально дістається по повній. Жодний квартал на Донбасі не був зданий нашими без бою. Але в умовах, коли ворог припинив лобові атаки, і піхота заходить тільки на буквально перекопану артою та бомбами територію, можливості оборони вкрай обмежені. Натомість втрати оборонців у такій технічно нерівній війні щонайменше вирівнюються із втратами наступаючих (що є принциповою відміною від попереднього етапу війни, коли співвідношення було в рази на нашу користь)», — пояснює Євген Дикий.

Експерт критикує тих, хто розводиться про «не відступ, а маневрову війну». Адже ми зовсім нещодавно бачили, як виглядає маневрова війна — саме завдяки їй ЗСУ звільнили Полісся і наразі тиснуть росіян під Харковом.

Військовик вважає, що слід спокійно і чесно визнавати, що на Донбасі відбувається саме відступ — організований і дуже повільний.

«Відступ — така ж неминуча частина війни, як і наступ, і лише у поганому кіно весь час наступає одна сторона, в реальному житті вони, на жаль, змушені час від часу мінятися місцями.

І тимчасова здача міст та сіл окупантам — украй неприємна, але неминуча частина великої війни, за підсумками якої вирішується доля не лише цих міст та містечок, а всієї країни», — наголошує Євген Дикий.

Експерт відповідає на запитання, чи не варто взагалі відразу відступити з усього Донбасу, чи вартує це наших нинішніх втрат.

«На жаль, так, вартує, і здати весь Донбас — не вихід, а навпаки, фатальна помилка, якої, на щастя, ніхто не зробив (та й наскільки мені відомо, ніхто в ЗСУ всерйоз і не розглядав, на відміну від дискусій по тилах). Усе дуже просто:

ворог не має жодного наміру зупинятись на кордонах «казкових республік», тож якби Донбас було здано, та сама тактика випаленої землі одразу була б застосована на наступних ділянках фронту. Тож набагато мудріше тримати оборону у добре укріплених і добре знаних за 8 років АТО/ООС містах та селищах Донеччини, допоки це є фізично можливим, і допоки за спиною будуються наступні лінії оборони.

І лише коли чергова ділянка стає в принципі непридатною для перебування, відходити з неї на наступну підготовану позицію», — говорить військовик.

Також ми розповідали, що «втрати у батальйону величезні — близько 30 % особового складу, є люди, які буквально збожеволіли»: будні «армії ДНР».

Окрім того, дорогі росіяни, звикайте до того, що наша територія буде постійно під обстрілами — Ігор Гіркін (Стрєлков).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023