Догори
Дати відгук

Можливо, без прання минуть місяці: як прати, щоб не нашкодити одягу

Що рідше ви пратимете одяг, то довше він вам прослужить.

3 хв на прочитання08 Вересня 2022, 00:33
Поділитись:

Запах чистого, свіжого одягу дуже приємний. Але якщо прати одяг після того, як одягнете його всього один раз, він швидше втратить свій колишній вигляд.

Якщо у вас є сушарка, можливо, ви ніколи не замислювалися про те, що пушок, який ви видаляєте з відділення для ворсу, — це крихітні шматочки тканини від одягу. Інша частина змивається у пральній машині. Таким чином що рідше ви пратимете одяг, то довше він вам прослужить.

Як же правильно прати одяг? Періодичність залежить від багатьох чинників. Наприклад, від того, як часто ви приймаєте душ, наскільки сильно пітнієте, скільки годин носите одяг. Не можна забувати і про погоду та пору року.

Наведемо короткий посібник, як часто прати певну категорію одягу. Якщо ви сумніваєтеся, чи варто відправляти річ у пральну машинку, проведіть міні-дослідження: оцініть, як вона виглядає, яка на дотик і, що найважливіше, як вона пахне. Можливо, виріб дочекається наступного прання.

Нижня білизна та шкарпетки — після кожного використання. Не потрібно вивертати спідню білизну навмисне для повторного використання — це так не працює. А якщо у вас закінчилися чисті вироби і зовсім немає часу на велике прання, виперіть нижню білизну вручну й залиште сушитися на ніч.

Спортивний одяг — після кожного використання. Спортивна форма вбирає виділення сальних залоз і піт. До того ж на ній розмножуються бактерії, через що виникає неприємний запах.

Джинси — після кожного шостого носіння або раз на півроку (якщо ви рідко їх носите). Все залежить від запаху. Якщо його немає — отже, джинси не потрібно прати. Можливо, без прання минуть місяці!

Дослідження показують, що джинси можуть обходитися без прання без розмноження шкідливих бактерій навіть після 300 носінь. Просто виводьте окремі плями, не перучи виріб повністю. Так ін прослужить вам набагато довше — адже всім відомо, що прання псує навіть найдорожчу джинсову тканину.

А коли настане час, не забудьте вивернути джинси навиворіт і прати в холодній воді на низьких обертах.

Штани та шорти — кожні 2-4 носіння. Брючна тканина не приховує бруд так само добре, як джинсова. І до того ж вона вбирає більше поту та себуму. Так що регулярне прання не буде зайвим.

Сорочки та светри — після 1-3 носіння. Періодичність прання залежить від погоди, а також від того, наскільки щільно виріб прилягає до тіла і як довго ви його носите. Після того, як ви знімете одяг, принюхайтеся до зони пахв. Якщо запаху немає, повісьте сорочку на плічка, а светр — на спинку стільця, щоб провітрити вироби.

Піжама — після 1-3 носінь. Усе залежить від того, як сильно ви пітнієте вночі. У середньому організм виводить близько літра рідини за ніч.

Також ми розповідали, що може знадобитися взимку, якщо не буде газу й електрики.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко