Догори
Дати відгук

Море кличе: розмова про Міжнародний день моряка із фахівцем з морського права

Головне - мати справжню любов до моря та бажання постійно вдосконалюватися у своїй професії

6 хв на прочитання25 Червня 2024, 13:33
25 червня - Міжнародний день моряка 25 червня - Міжнародний день моряка
Поділитись:

День моряка, або Міжнародний день моряка, відзначається щорічно 25 червня. Свято було засноване у 2010 році резолюцією конференції сторін Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти (ПДНВ) у Манілі (Філіппіни).

Мета цього дня - віддати належне внеску моряків у світову економіку та торгівлю, адже понад 80% світового товарообігу здійснюється морським транспортом.

Щороку Міжнародна морська організація (ІМО) обирає тему для Дня моряка, яка відображає актуальні питання морської галузі. У цей день по всьому світу проводяться різноманітні заходи: конференції, семінари, урочисті церемонії та святкування на борту суден.

У переддень Міжнародного дня моряка GreenPost поспілкувався з кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри морського права та відповідальним секретарем приймальної комісії Національного університету "Одеська морська академія" Валентином Вишневським про стан морської галузі в Україні, виклики сьогодення та поради для тих, хто прагне мати морську освіту:

- Добрий день, Валентине Леонідовичу! Почнімо із простого - хто такий моряк в Україні з юридичної точки зору?

- Добрий день! Мовою закону, моряк в Україні - це особа, яка має відповідну кваліфікацію та документи, що підтверджують її право працювати на морських суднах. Згідно з українським законодавством, зокрема Кодексом торговельного мореплавства України, моряком вважається особа, яка має належну кваліфікацію та працює на борту судна в складі суднового екіпажу.

-  Опираючись на освітні документи, як в Україні стати моряком?

- Щоб стати моряком в Україні, потрібно пройти спеціалізовану підготовку. Це може бути навчання у морських академіях, університетах чи коледжах. Основними етапами я б визначив: отримання базової освіти в морському навчальному закладі, проходження практики на суднах, отримання «робочого диплома» відповідно до Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти (ПДНВ) і, звичайно, постійне підвищення кваліфікації та проходження додаткових курсів.

25 червня - Міжнародний день моряка
Курсанти Національного університету "Одеська морська академія"

-Що для Вас – Міжнародний день моряка?

- Якщо в загальному значенні, це особлива дата для всіх, хто пов'язаний з морем. Що ж для мене особисто - це нагадування про важливість нашої роботи в підготовці майбутніх фахівців морської галузі.

Курсанти Національного університету
Курсанти Національного університету "Одеська морська академія"

- Як Ви оцінюєте сучасний стан морської галузі в Україні?

Морська галузь України має величезний потенціал, але також стикається з серйозними викликами. З одного боку, ми маємо давні морські традиції та висококваліфікованих фахівців. З іншого - ми потребуємо модернізації інфраструктури та вдосконалення законодавчої бази. А в реаліях сьогодення нам протистоїть зовнішній ворог, який нищить портову інфраструктуру, намагається мінувати морські торговельні шляхи, спричинити світову продовольчу кризу… Але, незважаючи на всі труднощі, я оптимістично дивлюся на майбутнє нашої морської галузі.

- З огляду на воєнні дії, що змінилося?

Війна значно вплинула на морську галузь України. По-перше, це обмеження доступу до українських портів. По-друге, підвищені ризики для суден у Чорному та Азовському морях. Також виникли додаткові ризики, пов’язані з проходженням практики для курсантів на українських суднах та суднах під іноземним прапором. Не можна не зазначити й необхідність адаптації навчальних програм до нових реалій.

-Статистика свідчить, що 60% моряків на момент початку повномасштабного вторгнення перебували за кордоном. Частина з них - це моряки, які навчалися? Які умови продовження навчання та отримання диплома?

- Так, безумовно, серед цих 60% були і ті, хто проходив навчальну практику на суднах. Для продовження навчання та отримання диплома в таких умовах було прийнято ряд заходів. Багато навчальних закладів перейшли на змішану форму навчання, поєднуючи очне навчання з дистанційним. Якщо ж казати про тих громадян України, які вже завершили навчання і працювали на суднах, коли почалася війна, то і для них світове співтовариство знаходить шляхи підтримки. Для моряків створюються можливості для онлайн-складання іспитів та отримання сертифікатів.Міжнародні морські організації пішли на певні поступки щодо термінів дії сертифікатів. Деякі країни спростили процедури для українських моряків щодо продовження навчання та роботи.

-  Українське море, по суті, наразі закрите для українського моряка. Наскільки зараз є популярною ця професія?

- Почнемо з того, що діяльність моряка є міжнародною по своїй суті і український моряк ніколи не був і не є обмежений українськими морями. Так, сьогодні існують певні труднощі для тих громадян, які, знаходячись в Україні, обмежені у праві на виїзд з країни через воєнний стан. Але, зауважу, що курсанти денної форми навчання нашого університету, маючи у своїх освітніх програмах річну навчальну плавальну практику на суднах, отримують всі відповідні дозволи і продовжують проходити практику у всесвітньо відомих судноплавних компаніях по всьому світу.

-  Ваші поради для тих, хто хоче отримати морську освіту, та на що, перш за все, потрібно звернути увагу?

- Для початку, визначтесь, ким Ви хочете бути на судні (капітаном, механіком чи електромеханіком). Якщо за характером Ви скоріше управлінець – впевненіше будете почуватися у ролі судноводія.

Якщо любите працювати з механізмами та лагодити машини – зверніть увагу на посаду суднового механіка. Якщо ж Вас цікавить більш стрімке зростання заробітної плати і Ви з дитинства знаєте, чому в розетці є струм – Вам можна задуматися над посадою електромеханіка.

Далі обов’язково отримати вищу освіту, бо без неї Ви не зможете займати «офіцерські», командні посади в екіпажі. Оберіть заклад вищої освіти, або ж коледж, якщо зважилися на морську освіту вже після 9 класу. Звертайте увагу на матеріальну базу закладу(наявність сучасних тренажерів), можливості для проходження кадетської плавальної практики (договори між закладом освіти та судновласниками), ну а зважаючи на ситуацію, яку маємо зараз: на наявність бомбосховищ та систем оповіщення про повітряну тривогу.

Головне - мати справжню любов до моря та бажання постійно вдосконалюватися у своїй професії, тоді успіх обов’язково навідається до Вас у гості і оселиться з Вами, ставши надійним сусідом на все життя.

Курсанти Національного університету
Курсанти Національного університету "Одеська морська академія"

-  Дякуємо за цікаву та інформативну розмову, Валентине Леонідовичу!

- Дякую і вам. Бажаю всім майбутнім морякам успіхів у навчанні та безпечного плавання!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення створено ШІ
Біолог розповів про ведмедів-«наркоманів» у США: вони вдираються в будинки, чуючи «речовини»
2 хв на прочитання11 хвилин тому
Акція Фібі Пламмер та Анни Холланд у Національній галереї у Лондоні у жовтні 2022 року. Фото: Just Stop Oil/PA/dpa/picture alliance
Екоактивістки, які облили супом картину Ван Гога, отримали тюремні терміни
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення створено ІІ
Скляний будиночок на дачі власноруч: поради й ідеї (ВІДЕО)
3 хв на прочитання4 години тому
Фото: Bild
Каналізаційні відходи обдали автомобілі, мотоциклістів і пішоходів: у Китаї з труби, що лопнула, вдарив гігантський фонтан
1 хв на прочитання5 годин тому
Може стати найсильнішим і найбільшим у регіоні за більш ніж рік: Ураган «Хелен» обрушився на США (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Бразилія боїться розливу нафти з нацистських кораблів
5 хв на прочитання15 годин тому
Президент Ботсвани запропонував ФРН забрати 20 тисяч диких слонів і пригрозив інакше їх відстріляти
1 хв на прочитанняВчора
Ужанський національний парк святкує чверть століття існування
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення створено ШІ
Яких вітамінів нам не вистачає: ось що з’ясували науковці
2 хв на прочитаннягодина тому
Нік Норвіц виявив, що від вживання яєць його рівень ЛПНЩ, який заведено вважати «поганим холестерином», насправді знизився. Скріншот: NicknorwitzPHD/Youtube
Чоловік цілий місяць з'їдав 24 яйця на день, аби подивитися, що станеться з його тілом — результати здивували багатьох
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення створено ІІ
У США стратили другого засудженого шляхом удушення азотом — чоловік сам вибрав такий спосіб
4 хв на прочитання8 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Запіканка з макаронів із куркою та помідорами — ідеальний варіант як для родинної вечері, так і для зустрічі гостей
1 хв на прочитання10 годин тому
Розширення можливостей: в Україні додають нові професії до програми навчальних ваучерів
2 хв на прочитання11 годин тому
Що таке безпечний аборт і кому він недоступний
5 хв на прочитання12 годин тому
Як українські лікарні готуються до опалювального сезону?
1 хв на прочитання14 годин тому
Боротьба за життя: що потрібно знати про сказ
2 хв на прочитання17 годин тому