Догори
Дати відгук

Міжнародний день невролога: навіщо лікарі б’ють людей молотками та лоскочуть п’яти

До частих симптомів, що вказують на порушення роботи центральної нервової системи, відносять, зокрема, головний біль.

2 хв на прочитання01 Грудня 2023, 12:32
Симптоми неврологічних захворювань Симптоми неврологічних захворювань
Поділитись:

Свят, пов'язаних з медициною, — величезна кількість. Є свій день і у невропатологів. Дата Міжнародного дня невропатолога фіксована, лікарі святкують своє професійне свято щороку, 1 грудня. 

Хто такий невропоталог?

Лікар-невролог – фахівець, який займається діагностикою, лікуванням та профілактикою захворювань центральної та периферичної нервової системи. Найбільш важливою проблемою неврології є цереброваскулярні захворювання.

Неврологія, той розділ медицини, який займається питаннями виникнення специфічних захворювань нервової системи людини, а також досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань.

До частих симптомів, що вказують на порушення роботи центральної нервової системи, відносять: головний біль, запаморочення, порушення роботи органів слуху, зору і мови. Атрофія м’язів, оніміння і зниження чутливості в кінцівках говорить про порушення роботи периферичної нервової системи.

Симптоми неврологічних захворювань:

  • запаморочення, шум у вухах, підвищена стомлюваність;
  • безсоння, розлад пам’яті;
  • судоми, тремор, тик;
  • оніміння, поколювання в кінцівках;
  • біль в голові та інших ділянках тіла;
  • втрата свідомості, порушення координації рухів і рівноваги;
  • порушення мови, різке погіршення зору.

Навіщо неврологи б’ють людей молотками та лоскочуть п’яти?

Уявіть: впав тягар на плечі людини; людина присів, коліна зігнулися, м'яз на передній поверхні стегна різко розтягнулася, сигнал від неї летить в спинний мозок, і організм рефлекторно випрямляє ноги. Вся ця складна програма називається «колінний рефлекс». Виявилося, що, якщо стукнути молотком під надколіннику, сухожилля квадрицепса натягнеться і потягне за собою м'яз — наче на спину різко впав вантаж.

На огляд невролога проводиться ще один цікавий тест: лікар легким рухом проводить по зовнішній поверхні стопи, звичайно кінцем ручки молотка. Пацієнт зі сміхом підтискає ноги: «Ой, я боюся лоскоту!» Якщо стопа зіщулюється — все в нормі, якщо немає — можливо, є поразка десь в головному або спинному мозку, наприклад пухлина, інсульт і т. д.

До слова, про проблему із серцем може вказувати симптом, про який соромляться сказати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost