Догори
Дати відгук

Міжнародний День Чорного моря: унікальні особливості, які види дельфінів поширені, як демонтували браконьєрські знаряддя

Кожне море - унікальне.

5 хв на прочитання31 Жовтня 2021, 10:12
Фото:
Styler Фото: Styler
Поділитись:

31 жовтня відзначається Міжнародний день Чорного моря. У цей день, 1996 р. представники урядів України, Росії, Болгарії, Румунії, Туреччини та Грузії підписали у Стамбулі Стратегічний план щодо порятунку Чорного моря. Цей день проголошено міжнародним днем ​​Чорного моря для об'єднання активних та залучення нових учасників природоохоронного руху до захисту нашого загального моря, широкого залучення громадськості до вирішення екологічних проблем, зміцнення міжнародного партнерства.

Напередодні Міжнародного Дня Чорного моря колективу НПП «Тузлівські лимани», разом із друзями нацпарку вдалося зробити невеликий, але дуже важливий подарунок Чорному морю. Вперше за багато років Службі держохорони нацпарку вдалося демонтувати браконьєрські знаряддя лову, так звані гарди. У хід пішли пили, сокири, лом та натхнення. Про це написав у Фейсбуці доктор біологічних наук, начальник науково-дослідного відділу НПП «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

Він розповів, що деякі інспектори, працюючи на межі, не виходили з води по 2-3 години, щоб упоратися з важливою роботою.

"А в цей час зграя за зграєю риб спливали з Тузлівських лиманів на теплу воду Чорного моря. Адже довгий час, через ненаситність браконьєри, так званого ТОВ «Інститут морської аквакультури» (раніше ОК "Граніт-2"), канал був повністю перекритий гардами і міграція риб закінчувалася у величезних рефрежираторах браконьєрів. А море недоотримувало рибні ресурси для сталого відтворення. І ось, після численних розпоряджень інспекторів нацпарку прибрати незаконні спорядження, нам вдалося ліквідувати їх", - розповів він.

Фото: Національний природний парк "Тузлівські лимани"

Вчений наголосив, що працювати загалом інспекторському складу було відносно безпечно, оскільки на охорону громадського порядку за розпорядженням генерала, начальника ГУНП в Одеській області, Семенишина М. було відправлено 80 поліцейських та нацгварадійців. Вони, як і обіцяв керівнику нацпарку Ірин Вихристюк генерал на нещодавній зустрічі, поводилися гідно та підтримували громадський порядок та законність заходу.

"Завдяки цьому вдалося зробити важливу намічену природоохоронну роботу та випустити у море частину кефалі та інші види гідробіонтів. Пишу частину, оскільки впевнений, що ця орда браконьєрів, так званого інституту, під прикриттям куплених чиновників у владі, ще робитиме різні спроби по масштабному дерибану рибних ресурсів Тузлівських лиманів. Тепер у нацпарку з'явилася важлива підтримка поліції області. Велике дякую всім, хто думками довгі роки мріяв про наведення порядку на Тузлівських лиманах і брав безпосередню участь у спецоперації 30 жовтня, надаючи безпосередню допомогу Чорному морю. Окреме спасибі Ірині Вихристюк за важливі та тонкі переговори з ГУНП області, які забезпечили безпеку операції та, природно, за сміливість у прийнятті такого важливого довгоочікуваного рішення щодо демонтажу гардів. Дякую і спеціальній місії європейців EUAM Ukraine за комунікації, а також Дмитру Абраменко, який за дорученням начальника ГУНП на Одещині дуже вміло, в рамках закону, керував спецоперацією", - додав науковець.

Фото: Національний природний парк "Тузлівські лимани"

За його словами, так склалося історично, що кожне море Землі має свої власні унікальні якості.

Наприклад, Червоне море славиться барвистим і багатим підводним світом, Мертве море - вважається найсолонішим, Середземне впізнанне по кристально чистій блакитній воді, Балтійське море багате бурштином, Азовське море знамените відсутністю глибини, Аральське - тим, що нестримно знищене людиною в ХХ столітті, а Чорне море - сірководнем і тим, що його солоність в два рази нижче океанічної.

Іван Русєв наголосив, що сьогодні Чорне море - дуже засмічене, він цього сраждає все живе.

"Однак, найсумнішим для мене є катастрофічне скорочення чисельності найрозумніших мешканців Чорного моря – дельфінів. Дельфін з грецької перекладатиметься як "брат". Дослівно, дуже часто перекладають як "немовля". Все тому, що крик немовляти та новонародженого дельфіна практично не помітний. Іноді дельфінів називають "люди-моря". А якщо дивитися в утробі матері, то зародки довгий час практично ідентичні. Можливо, саме тому дельфіни нас зачаровують та надихають", - розповів вчений.

Він додав, що найпоширеніший вид дельфіна в акваторії Чорного моря – Афаліна. Його довжина досягає 3,5 метра, а вага може досягати 320 кілограмів.

"Інтелект дельфінів вражає, дельфіни здатні до образного мислення, досить просто вчать мову жестів, впізнають себе у відображенні дзеркала тощо. Людину з Афалінами пов'язує безліч історій та міфів, задокументовані факти правдивих історій про порятунок дельфінами людей. Багато хто чув історії про те, що дельфіни рятували людей. Але ці історії – матеріали для майбутніх публікацій... І зараз, як і раніше, залишається нестійка згуртована громадська позиція, недостатня обізнаність, активність та усвідомлення необхідності консолідації зусиль учених, влади, бізнесу та громадськості для вирішення невідкладних екологічних проблем Чорного моря, таких важливих, як для найунікальнішої морської екосистеми, так і для нас – людей, які живуть на його берегах". - сказав Іван Русєв.

Фото: Національний природний парк "Тузлівські лимани"

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання52 хвилини тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитаннягодина тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання3 години тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання3 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання6 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання8 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання9 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання10 годин тому
Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання2 години тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання5 годин тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання6 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання7 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання9 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання11 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання12 годин тому