Догори
Дати відгук

Методи чоловічої контрацепції: що розповідають лікарі

Презерватив може знизити ризик інфікування ВІЛ тільки при правильному зберіганні та використанні.

3 хв на прочитання05 Лютого 2023, 00:34
Поділитись:

Зазвичай вважається, що чоловік як більш зацікавлена сторона має брати питання контрацепції на себе. Які у нього є для цього засоби? Про них розповідають на Телеграм-каналі «Нотатки лікаря».

Чоловічі презервативи є єдиним зворотним методом чоловічої контрацепції. Вони виготовляються з латексу, поліізопрену, поліуретану, кремнійорганічного каучуку чи кишки ягняти. Останні — непроникні для сперматозоїдів, але не для багатьох вірусів, здатних викликати серйозні інфекції (наприклад, ВІЛ). Презерватив може знизити ризик інфікування ВІЛ тільки при правильному зберіганні та використанні, особливо важливо при зберіганні дотримуватися температурного режиму.

Найпоширеніші та найнадійніші — латексні та синтетичні (поліуретанові, поліізопренові та з кремнійорганічного каучуку). Імовірність настання вагітності при використанні презерватива — 2 %. 

Численні опитування показують, що чоловіки залюбки використовували би замість презервативів оральні контрацептиви. Науковці працюють над створенням чоловічої «таблетки» вже понад півстоліття. Виявилося, це набагато складніше, ніж у випадку з жіночим аналогом. Сперматогенез забезпечує народження мільйонів і мільйонів нових сперматозоїдів щодня, і поставити надійний бар'єр перед цими активними клітинами надзвичайно складно. Найочевидніший метод придушення сперматогенезу — вплив на гіпоталамо-гіпофізарно-тестикулярну вісь, що регулює роботу статевих залоз. Порушити її роботу можуть екзогенні статеві стероїди, такі як тестостерон або прогестини. Однак для дозрівання сперматогонію потрібно приблизно 72 дні, тому для прояву повного ефекту будь-якому гормональному контрацептиву знадобиться 2-3 місяці. Крім того, не всі пацієнти реагують на гормональну терапію однаково: у кожного п'ятого після скасування тестостерону фертильність так і не відновлюється. 

Багато хто має надії на гель Vasalgel. Препарат вводиться в сім'явивідний канал, і після імплантації утворює гідрогель, який щільно заповнює просвіт сім'явивідних проток. Такий бар'єр не дає змоги пройти сперматозоїдам. Випробування показали, що у піддослідних кроликів застосування гелю спричиняє повноцінну азооспермію вже через 29-36 днів. Із 12 тварин у 11 такий ефект зберігався після року після введення. 

Також науковці працюють над Intra Vas Devices (IVD) — це різні «заглушки» для сім'явивідних каналів. Частина експериментів, проведених у Китаї, виявилася досить успішною: з 12 тисяч учасників майже 98 % досягли азооспермії, хоча для цього результату знадобилося від 18 до 24 місяців. Ускладнень під час проведення первинної операції зазвичай небагато, а за потреби IVD може бути видалена під місцевою анестезією. Фертильність після видалення відновлюється приблизно у 85 % чоловіків, хоча це дуже повільний процес, що займає до чотирьох років. Також із 80-х в Індії триває розробка оборотного контрольованого придушення вироблення сперми (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance, RISUG). Поки що технологія пройшла I та II фази клінічних досліджень, показавши, що одноразове застосування може забезпечити ефективну контрацепцію на термін до 10 років і без серйозних побічних ефектів.

Найрадикальніший спосіб чоловічої контрацепції — вазектомія. Чоловіча стерилізація передбачає перев'язування або видалення частини сім'явивідних проток, через що сперматозоїди згодом не потрапляють у сперму. Як і у випадку з жіночою стерилізацією, операцію роблять тільки чоловікам, старшим за 35 років і за наявності двох дітей.

Нагадаємо, коли екстрена контрацепція не допоможе: що робити, якщо сталася надзвичайна ситуація.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання44 хвилини тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитаннягодина тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання2 години тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання2 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання3 години тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання10 годин тому
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому