Догори
Дати відгук

Медсестра, яку визнали наставницею року, просить врятувати своїх колег

Анелія Грецька впевнена, що найближчим часом чинна державна політика просто знищить інститут медсестринства

1 хв на прочитання18 Грудня 2020, 00:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Якщо найближчим часом не почати підтримувати медичних працівників, в Україні медсестринство як інститут може зникнути. Про це 17 грудня в ефірі політичного ток-шоу "Право на владу" розповіла медсестра-наставниця року Анелія Грецька.

"У Києві вже не вистачає 5 тисяч медичних сестер. Аби підготувати медичну сестру, необхідно 4 роки навчання й ще 5 років практики. Боляче, коли я бачу медсестру, яку вчила, на касі в супермаркеті. Постійно у мене дзвінки о десятій вечора з відділення: що робити, медсестра захворіла не вистачає людей. Я шукаю сестру з іншого відділення, бо без догляду 87 хворих залишилося і вони не винні. А мене медсестра запитує, хто їй за це чергування заплатить", - сказала Грецька.

Вона також розповіла, що через низьку зарплату й затримку виплат медсестри не можуть задовольнити найелементарніші потреби у відпочинку, лікуванні, освіті для своєї родини. Деякі навіть бояться говорити своїм чоловікам, де й ким працюють, бо часто чують у відповідь поради змінити роботу.

Медсестра, яка щойно отримала одну із найпрестижніших медичних нагород, закликала високопосадовців, у тому числі й присутнього під час ефіру  голову ВРУ Дмитра Разумкова, негайно змінити політику щодо медичного персоналу. Якщо проблеми в медичній галузі не врегулювати найближчим часом, медсестер в Україні може не залишитися. 

Як стало відомо раніше, найбільше медичні сестри потерпають через несприятливі умови праці, низькі зарплати та відсутність мотивації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.