Догори
Дати відгук

Мед, який не мед: скільки фальсифікату на ринку України

2 хв на прочитання14 Лютого 2020, 11:08
Поділитись:

Україна входить до п’ятірки найбільших експортерів меду у світі. Проте експерти стверджують: близько 20-25% меду який перевіряється в Україні, є фальсифікатом, непридатним для експорту. За словами члена правління Асоціації переробників та експортерів меду Едуарда Кричфалушія, цей фальсифікат повертається на внутрішній ринок і продається українцям. Про це він розповів ТСН.

За даними експерта на сьогодні українські пасічники щорічно виробляють 85 тис. т меду. Із них 65 тис. т надходить до Європи, США, в Японію і країни Близького Сходу. Все інше продажу не підлягає, оскільки товар не відповідає стандартам якості. А тому повертається додому, де цю продукцію пропонують придбати українцям.

«Все, що їсть бджола, потім знаходять в меді, а разом з корисними ферментами там можна зустріти пестициди і антибіотики, оскільки підприємці допускають ряд порушень», — додав він.

pixabay

Це ускладнюється тим, що деякі українські пасічники не реєструють господарства, щоб уникнути оподаткування, а відповідно і не отримують ветеринарних паспортів.

Наразі, в Україні близько 90% пасік знаходиться у приватній власності. У 2019 році уряд додав напрям бджолярства до переліку діяльності сільськогосподарських кооперативів, яким відшкодовується 70% вартості закупленого обладнання.

"Натуральний мед повинен складатися з: 80% — фруктоза і глюкоза, 19% — вода, 1% — ферменти бджоли, пилок, прополіс і віск", - звертає увагу Кричфалушій.

Нагадаємо, що з 6 лютого 2020 року набули чинності нові вимоги до меду, що були затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України та офіційно опубліковані 6 серпня 2019 року (№330 від 19.06.2019 р.) Документ встановлює вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу забезпечити безперешкодне функціонування ринку та запобігати підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

pixabay

За новими вимогами, до продукту, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною, чи як інгредієнта у харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки.

Довідково:

За походженням мед поділяють на нектарний (квітковий) та падевий; за способом виробництва — на стільниковий мед, стільники в меду, злитий мед, центрифужний (екстрагований) мед, пресований мед. За вмістом пилкових зерен мед поділяють на мед монофлорний квітковий (нектарний) та мед поліфлорний квітковий (нектарний).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.