Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Мають допомогти успіху контрнаступу ЗСУ»: на що здатні далекобійні ракети Storm Shadow, які Британія поставила Україні

«Мають допомогти успіху контрнаступу ЗСУ»: на що здатні далекобійні ракети Storm Shadow, які Британія поставила Україні

Ця зброя — саме те, про що так довго просили українські військові, кажуть аналітики.

5 хв на прочитання12 Травня 2023, 01:12
Куди можуть дістати ракети Storm Shadow. Скріншот запису у Твіттері радника комісії США з безпеки в Європі Пола Масаро
Куди можуть дістати ракети Storm Shadow. Скріншот запису у Твіттері радника комісії США з безпеки в Європі Пола Масаро
Поділитись:

Велика Британія поставила Україні ракети Storm Shadow з радіусом дії до 250 км, повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. За його словами, частина ракет уже в Україні, частина перебуває в дорозі. Воллес підкреслив, що Storm Shadow будуть використовуватися тільки на «суверенній території України». Про це розповідають «Важливі історії».

CNN із посиланням на високопоставленого західного чиновника написала, що Україна дала обіцянку використовувати ракети тільки на своїй території. Влада Великої Британії неодноразово говорила, що вважає українською територією зокрема анексований Крим, зазначає CNN.

Україна багато місяців просила у західних союзників далекобійні ракети — зазвичай згадувалися американські ATACMS із радіусом дії до 300 км. Вашингтон досі відмовляється постачати ці боєприпаси. У США побоюються, що ЗСУ обстрілюватимуть російську територію, що може призвести до ескалації війни.

Українська сторона неодноразово заявляла, що не збирається використовувати далекобійні ракети для ударів по території Росії. Так, на початку лютого міністр оборони Олексій Резніков говорив: «Україна готова надавати будь-які гарантії, що ваша [союзників] зброя не буде залучена до атак на російську територію. Ми маємо достатньо цілей на тимчасово окупованій території України і готові координувати цілі з нашими партнерами».

У середині лютого британський прем'єр Ріші Сунак на Мюнхенській конференції з безпеки пообіцяв, що його країна першою надасть Україні далекобійні ракети. За його словами, боятися виснаження власних запасів ракет західним країнам не потрібно: «Якщо настав момент, коли ми можемо суттєво вплинути на перебіг конфлікту, чому не скористатися цим шансом? Чого ми чекаємо? У чому сенс цих складів [з ракетами]? Якщо зброя послаблює російську армію, значить, вона підвищує нашу безпеку».

Найбільш далекобійні ракети, які є в українській армії зараз, — GMLRS із радіусом дії до 80 км. Їх можна запускати, зокрема, з установок залпового вогню HIMARS. На початку лютого США пообіцяли поставити Україні ракети GLSDB, здатні вражати цілі на відстані до 150 км. Однак про те, що вони надійшли на озброєння ЗСУ, не повідомлялося.

На що ж здатні Storm Shadow?

На сайті MBDA Missile Systems, виробника Storm Shadow, йдеться про те, що дальність дії цих ракет сягає 250 км, вони призначені для ураження стаціонарних цілей.

Storm Shadow запускаються з літаків. Washington Post у вівторок писала, що їх можна встановити на радянські літаки ВПС України. Це підтвердив «Важливим історіям» військовий експерт Ян Матвєєв: за його словами, українці можуть застосовувати Storm Shadow за допомогою бомбардувальників Су-24. Військовий експерт Кирило Михайлов нагадав, що в українців уже є схожий досвід, вони модифікували радянські літаки для запуску антирадарних ракет AGM-88 HARM.

Михайлов вважає, що ракети Storm Shadow — це саме те, на що українські військові так довго чекали.

«Можливість надійних ударів на оперативну глибину має посприяти успіху контрнаступу», — каже він.

Коли ЗСУ отримали установки HIMARS, що б'ють на 80 км, росіяни відсунули логістичні центри і штаби вглиб. Аби домогтися швидкого успіху в наступі, українці повинні мати можливість вражати ці об'єкти.

«В іншому разі контрнаступ ризикує перетекти в чергову війну на виснаження, що для України вкрай невигідно», — пояснює Михайлов.

Storm Shadow можуть значно змінити хід війни, говорив CNN високопоставлений військовий чиновник зі США. Багато що в цьому сенсі залежить від кількості поставлених ракет, зазначає Матвєєв.

«Але загалом це дуже "довга рука", такими ракетами можна без проблем атакувати Кримський міст, а також будь-які бази в окупованому Криму та на всій решті окупованої території», — каже він.

Михайлов вважає, що в контексті контрнаступу пріоритетними цілями для ЗСУ мають стати об'єкти не в Криму, а на тих окупованих територіях, де буде завдано удару.

Важливим залишається питання про те, як Storm Shadow зможуть долати російську систему ППО. Михайлов зазначає, що з такими завданнями росіяни давно не стикалися.

«Якщо одночасно зі Storm Shadow застосовуватимуться безпілотники, зокрема як хибні цілі, інші ракети, то це може на окремій ділянці перенаситити російську ППО і забезпечити успішність таких ударів», — каже аналітик.

«Поки перших ударів не відбудеться, ми не дізнаємося, наскільки ці ракети ефективні проти [комплексів ППО] С-400, а також сучасних "Буків" і "Торів", Припускаю, що вони [Storm Shadow] можуть бути кращими за російські Х-101 і "Калібр", але не принципово кращими. Це точно не невразливі ракети», — вважає Матвєєв.

Щоб запускати Storm Shadow, українським літакам доведеться підніматися на велику висоту. Це означає, що вони будуть уразливі для російської ППО і російських винищувачів, додає Михайлов.

Тимчасом Росія використовує на фронті низькоякісні плануючі бомби: що відомо про ці «аналоги JDAM».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023