- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Масляна — це не лише млинці: ось що ще можна приготувати
Масляна — це не лише млинці: ось що ще можна приготувати
До меню цього тижня входить безліч страв із яєць, молока, сиру, сметани, борошна й навіть риби.

Масляна триває тиждень перед Великим постом. Для багатьох цей період асоціюється тільки з млинцями, проте меню цього тижня значно ширше. До нього входить безліч страв з яєць, молока, сиру, сметани, борошна й навіть риби. «Здорові люди» пропонують добірку рецептів.
Розтягай із рисом і рибою

Інгредієнти:
борошно — 450 г;
молоко — 150 мл для тіста + 1 ст. л. для змащування;
вершкове масло — 100 г + для смаження;
яйця — 2 для тіста + 1 для змащування;
цукор — 1 ч. л.;
дріжджі — 10 г сухих (або 30 г свіжих);
сіль — до смаку;
філе червоної риби — 300 г;
цибуля — 2 шт.;
рис — 50 г;
вершки (10–20%) — 100 мл.
Приготування.
Молоко підігріти (воно має бути тепле, не гаряче), додати цукор і перемішати. Всипати дріжджі та 100 г борошна, знову розмішати. Накрити серветкою чи рушником і прибрати у тепле місце. Опара повинна збільшитися вдвічі (займе близько 30 хвилин).
Яйця розбити в миску, трохи збити виделкою.
В опару додати яйця, сіль і м'яке вершкове масло, перемішати.
Засипати борошно, що залишилося, і замісити тісто. Накрити тісто серветкою чи рушником і знову поставити у тепле місце. Приблизно за півгодини тісто має добре піднятися.
Рис промити, відварити та прибрати остигати.
Для начинки цибулю почистити та дрібно нарізати.
Рибу нарізати невеликими шматочками без кісточок.
На сковороді розігріти вершкове масло, обсмажити цибулю до м'якості. Додати рибу й також швидко обсмажити до готовності.
Посолити, поперчити та влити вершки. Тушкувати протягом 10-15 хвилин, потім прибрати остигати.
Змішати рис із рибною начинкою.
Відщипуючи однакові шматочки тіста, розкачати з них коржики. У кожну викласти начинку та сформувати розстібати — «човником» із відкритою серединкою.
Деко застелити папером для випічки, викласти розтягаї й дати їм підійти.
Поставити розтягаї в розігріту до 180 °C духовку. Випікати протягом 25-30 хвилин.
Пишні оладки з яблуками

Інгредієнти:
кефір — 400 мл;
борошно — 400 г;
яблука — 2 шт.;
яйця — 2 шт.;
цукор — 5–6 ст. л.;
сода — 1 ч. л.;
сіль — до смаку;
олія — для смаження.
Приготування.
Очистити яблука від шкірки та видалити серцевину. М'якуш яблук натерти на великій тертці чи дуже дрібно покришити ножем.
Кефір трохи розігріти і вилити в миску. Вбити яйця, додати сіль і цукор, перемішати (можна скористатися блендером).
Поступово всипати борошно й перемішати. Тісто має вийти досить густим і без грудочок.
Додати в тісто соду та яблука, розмішати і дати постояти 5-10 хвилин.
На сковороді розігріти олію й ложкою викласти тісто, формуючи оладки. Обсмажити кожну на середньому вогні з обох боків.
Вареники з картоплею та грибами

Інгредієнти:
борошно — 400 г;
вода — 100 мл;
яйця — 2 шт.;
цукор — 10 г;
картопля — 250 г;
гриби — 200 г;
цибуля — 50 г;
олія — 25 г;
вершки (35%) — 25 г;
кріп — 4–5 гілочок;
петрушка — 4–5 гілочок;
сіль, перець — до смаку.
Приготування.
Яйця в мисці збити виделкою. В іншу миску всипати борошно, додати воду, яйця, сіль і цукор, розмішати. Повинно вийти еластичне тісто. Якщо воно видасться занадто рідким, можна додати ще борошна.
Накрити готове тісто тканинною серветкою і залишити на 40-60 хвилин, аби відпочило.
Картоплю ретельно помити та відварити в шкірці до готовності. Залишити остуджуватися.
За цей час цибулю почистити та порізати дрібними кубиками. Гриби також нарізати.
На сковороді розігріти вершкове масло, обсмажити цибулю та гриби близько 5-10 хвилин.
Варену картоплю почистити та розім'яти товкачем.
Додати в картопляне пюре смажену цибулю, гриби, вершки, зелень, сіль і перець. Ретельно перемішати до однорідної маси.
Розкачати тісто в тонкий пласт, вирізати кружальця склянкою. У середину кожного кружечка покласти ложку начинки, акуратно загорнути краї та помістити в киплячу воду.
Готувати вареники з картоплею та грибами приблизно 10 хвилин.
Сирна запіканка із сухофруктами

Інгредієнти:
сир 9 % — 500 г;
яйця — 4 шт.;
сушена журавлина — 1 жменя;
курага — 1 жменя;
родзинки — 1 жменя;
сметана — 4 ст. ложки;
крохмаль — 4 ст. ложки;
цукор — 2 ст. ложки;
ванільний цукор — 1 ч. ложка;
сіль — до смаку;
вершкове масло — для змащування.
Приготування.
Сухофрукти промити та замочити у теплій воді на півгодини (якщо вони дуже сухі, можна на довше). Потім злити воду, сухофрукти обсушити й довільно накришити.
Відокремити яєчні білки від жовтків.
У миску з жовтками викласти сир, сметану, цукор, крохмаль, сіль і добре перемішати. Додати абрикоси, журавлину та родзинки.
Яєчні білки збити міксером до щільної піни й обережно викласти в сирну суміш.
Форму для випікання змастити олією та помістити в неї приготовлену масу.
Випікати запіканку в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 40 хвилин.
Смажені на сковороді пиріжки

Інгредієнти:
пшеничне борошно — 330 г;
молоко — 200 мл;
рослинна олія — 1 ст. ложка + 1 ст. ложка для начинки;
сухі дріжджі — 1 ч. ложка;
цукор — ½ ч. ложки;
білокачанна капуста — 100 г;
цибуля — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
сіль, перець — до смаку;
томатна паста — 1 ст. ложка.
Приготування.
Молоко злегка розігріти, налити в миску й покласти туди дріжджі та цукор. Перемішати та залишити на 5 хвилин, потім додати олію та сіль.
Борошно просіяти та всипати в молоко. Замісити тісто спочатку ложкою, потім руками. Скачати тісто в кулю, накрити рушником і помістити в тепле місце на 1 годину.
Цибулю та моркву почистити. Цибулю нарізати на дрібні кубики, моркву натерти на буряковій тертці.
Капусту дрібно нашаткувати.
Обсмажити моркву і цибулю на розігрітій олії протягом 5 хвилин, потім викласти до овочів капусту. Посолити, поперчити та обсмажувати 10-15 хвилин.
Додати томатну пасту, перемішати та вимкнути.
Розділити тісто на частини та сформувати з кожного коржик. Покласти начинку у серединку та защипнути краї. Злегка поплескати.
Обсмажити кожен пиріжок на розігрітій і змащеній сковороді маслом по 5 хвилин з кожного боку.
Швидкий пиріг із медом і корицею

Інгредієнти:
борошно — 200 г;
мед — 150 г;
цукор — 100 г;
олія — 100 г;
молоко — 100 мл;
яйця — 3 шт.;
розпушувач — 1 ч. л.;
меленa кориця — 1 ч. л.;
ванільний цукор — 1 ч. л.;
сіль — дрібка;
цукрова пудра — для посипання.
Приготування.
Яйця розбити в миску чашу. Додати цукор і збити до утворення пишної маси. Влити розтоплену олію та мед, продовжуючи збивати.
Змішати борошно, розпушувач, ванільний цукор, корицю та дрібку солі.
Поступово додавати суху масу в яєчну суміш, щоразу перемішуючи до однорідності.
Вилити тісто в змащену олією форму для випічки й запікати в розігрітій до 180 °C духовці близько 35-40 хвилин.
Дати пирогу охолонути, дістати, посипати цукровою пудрою та подавати.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.







