Догори
Дати відгук

Mars Inc. застосовує генне редагування для порятунку какао

Компанія уклала угоду про ліцензування генно-інженерних технологій, щоб розробити стійкіші до хвороб і мінливого клімату рослини.

2 хв на прочитання13 Серпня 2025, 10:31
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Один із найбільших світових виробників шоколаду, компанія Mars Inc., вдається до радикальних заходів, щоб захистити свої поставки какао, повідомляє Bloomberg. На тлі глобальної кризи в сільському господарстві, що загрожує майбутньому індустрії, компанія уклала угоду про ліцензування генно-інженерних технологій, щоб розробити стійкіші до хвороб і мінливого клімату рослини.

Цей крок став прямою відповіддю на тривожну ситуацію у ключових регіонах-виробниках. За останні роки поставки какао з Кот-д’Івуару та Гани, які є світовими лідерами, різко скоротилися. Основними причинами стали несприятливі погодні умови та хронічні захворювання, такі як «набрякла пагонова хвороба» (swollen shoot disease). Це призвело до стрімкого зростання цін на сировину, що досягла рекордних показників.

Для вирішення цієї проблеми Mars Inc. уклала ліцензійну угоду з фірмою Pairwise, що спеціалізується на сільськогосподарському генному редагуванні. Угода надає Mars доступ до інструментів CRISPR, які дозволяють вченим цілеспрямовано модифікувати ДНК рослин. Як зазначив генеральний директор Pairwise Том Адамс, традиційні методи селекції можуть тривати десятиліття, і їхній результат часто є непередбачуваним. Натомість CRISPR дозволяє звузити процес до конкретних бажаних ознак, значно збільшуючи шанси на успіх.

Кінцева мета цього інноваційного партнерства — створити сорти какао, які зможуть витримувати кліматичні зміни, протистояти хворобам і зберігати стабільність у ланцюгу поставок. За словами директора з науки про рослини Mars Карла Джонса, генне редагування «має потенціал для покращення врожаю таким чином, що підтримуватиме та зміцнюватиме глобальні ланцюги поставок». Це не перший подібний проєкт для Mars: у 2018 році компанія вже інвестувала $1 мільярд у підтримку досліджень, зокрема, у співпраці з Каліфорнійським університетом у Берклі щодо створення стійких дерев какао.

Перспективи цієї технології також залежать від законодавчого регулювання. Наразі Європейський Союз і Швейцарія, яка є великим центром переробки какао, перебувають у процесі обговорення змін до законів. Вони розглядають можливість спрощення правил для комерційного продажу генно-редагованих культур, що може відкрити нові ринки для інноваційних продуктів і допомогти уникнути майбутніх криз.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
АМКУ оштрафував дві компанії на 18,9 млн грн за змову на тендерах
1 хв на прочитанняВчора
РФ вдарила по портах Одещини дронами: пошкоджено цивільні судна та інфраструктуру
РФ вдарила по портах Одещини дронами: пошкоджено цивільні судна та інфраструктуру
1 хв на прочитанняВчора
Арбітражна суперечка в Єгипті: український постачальник не отримав оплату за 12 тис. тонн соняшникової олії
Арбітражна суперечка в Єгипті: український постачальник не отримав оплату за 12 тис. тонн соняшникової олії
1 хв на прочитанняВчора
Україна та ЄС посилюють співпрацю у боротьбі зі смарагдовою ясеневою златкою
Україна та ЄС посилюють співпрацю у боротьбі зі смарагдовою ясеневою златкою
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
У Мукачеві на День святого Мартина відкрили міжнародний форум виноробів
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
День працівників сільського господарства України
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
Відновлення водних біоресурсів на Одещин: озеро Сасик зариблено молодим товстолобом
1 хв на прочитання15 Листопада 2025
Хліб і сир: гастрономічна пара, що святкує свою універсальність
5 хв на прочитання15 Листопада 2025
Більше з GreenPost