Органічна продукція в Україні виробляється як за міжнародними стандартами з метою подальшого експорту, так і відповідно до українського законодавства для внутрішнього ринку. Це дозволяє активно продавати якісний український продукт за кордон. Про це розповіла заступниця міністра аграрної політики та продовольства України Оксана Осьмачко, пише Agrotimes.
Представниця аграрного відомства зазначила, що українське органічне законодавство адаптовано до європейських норм. Після початку повномасштабної війни за результатами політичних комунікацій Єврокомісія ухвалила рішення щодо виключення України зі списку країн, органічна продукція яких підлягає посиленим заходам контролю.
«Зараз близько 95% української органічної агропродукції експортується до країн ЄС», – сказала Осьмачко, додавши, що українські стенди присутні на усіх знакових міжнародних виставках.
За словами заступниці міністра, ринок органічної продукції в Україні лише другий рік функціонує в рамках правового поля нашої країни.
«Впродовж 2023-24 рр з’явилось два органи сертифікації в сфері органічного виробництва, які були внесені до Державного реєстру органів сертифікації. Понад 250 операторів внесені до Державного реєстру органічних операторів. І у 2023 році на ринку з’явилися перші продукти, марковані державним органічним логотипом», – зауважила Оксана Осьмачко.
Вона уточнила, що наразі органічна продукція в Україні виробляється як за міжнародними стандартами з метою подальшого експорту, так і відповідно до українського законодавства для внутрішнього ринку.
Більше новин читайте на GreenPost.