- Головна
- Новини
- Агро
- Агробізнес UA
- Розвиток ринку свіжих овочів та фруктів обговорять у Мінагро
Розвиток ринку свіжих овочів та фруктів обговорять у Мінагро
Мінагрополітики спільно з експертами підготували аналіз ринку в Україні та ЄС, на основі якого ухвалюватимуть рішення про його стимулювання.
Міністерство аграрної політики та продовольства і Центр досліджень продовольства та землекористування при Київській школі економіки проаналізували ринок овочів і фруктів в Україні та Євросоюзі. І підготували звіт про загальний стан ринку та ситуацію з окремими культурами. На основі презентованої аналітики у відомстві ухвалять рішення про стимулювання подальшого розвитку цього ринку.
У профільних робочих групах Міністерства аграрної політики та продовольства України відбудеться обговорення можливості розвитку ринку свіжих овочів та фруктів та порівняння європейського і українського ринків цих продуктів.
Аналітичні документи можна знайти за посиланнями:
Звіт 1.2_Огляд регуляторної бази_відформатований_українською.pdf ( .pdf , 2.23 Мб )
В огляді про стан ринку, зокрема, йдеться про тенденції ринку овочів та фруктів в Україні і ЄС. Серед таких аналітики виділяють екологічну та соціальну стійкість і турботу про здоров'я населення.
"Існує кілька показників ефективності, на які європейські компанії, що виробляють свіжі фрукти та овочі, звертають особливу увагу, щоб зробити свій ланцюжок постачання прозорим і звітувати про свою екологічну стійкість. Ці показники включають водний, пестицидний та вуглецевий сліди, які відображають обсяги використання води та застосування пестицидів на одиницю зібраних фруктів та овочів, а також викиди вуглецю, пов'язані з виробництвом та логістикою", - йдеться у документі.
З точки зору соціальної сталості, все більше фруктів і овочів на європейському ринку свіжої плодоовочевої продукції походить із соціально та етично сертифікованого виробництва. Як, наприклад, схема сертифікації GLOBALG.A.P., що зосереджує увагу на різноманітних сільськогосподарських практиках, починаючи від управління врожаєм і закінчуючи здоров'ям працівників та екологічними проблемами.
Одним з основних факторів, що створює можливості для зростання ринку овочів та фруктів, є свідоме ставлення споживачів до здорового харчування.
Попит на продукти рослинного походження формується в основному за рахунок флекситаріанців, чий раціон харчування зосереджений на продуктах рослинного походження, з акцентом на овочах і фруктах, з обмеженим або епізодичним включенням м'яса.
Загальноєвропейське дослідження, проведене в 2021 році, показало, що 30% населення Європи дотримуються флекситаріанської дієти, а з урахуванням вегетаріанців і пескетаріанців ця цифра зростає до 40%.
Більше новин читайте на GreenPost.