Догори
Дати відгук

Майбутнє європейського вугра (Anguilla anguilla) – під загрозою

Найважливішим середовищем існування вугра у Середземному морі є лимани, але ці унікальні екосистеми наразі страждають від забруднення

2 хв на прочитання14 Серпня 2024, 21:38
Існування європейського вугра Існування європейського вугра
Поділитись:

Майбутнє європейського вугра (Anguilla anguilla) – важливого виду риби, який високо цінується у середземноморській кухні, наразі знаходиться під загрозою. Міграція молодих особин європейського вугра до прісноводних ареалів, що є вирішальним етапом їхнього життєвого циклу, досягла історичного мінімуму. Про це йдеться у пресрелізі Держагенства України з розвитку меліорації та рибного господарства. 

Головними причинами цієї кризи є зміна клімату, втрата природних середовищ існування, забруднення водойм та надмірний вилов, з якими вугор стикається протягом усього свого міграційного шляху, який бере початок у Саргасовому морі і простягається від Середземномор’я до Північної Європи.

Реагуючи на ситуацію, Генеральна комісія з рибальства у Середземномор’ї (ГКРС) започаткувала комплексну дослідницьку програму в дев’яти середземноморських країнах у період з 2020 по 2022 рік.

Результати дослідницької програми опубліковані у звіті «Європейський вугор у Середземному морі» і містять детальний огляд промислу вугра, середовищ його існування, біологічних та екологічних особливостей місцевих запасів.

Зокрема, зазначено, що найважливішим середовищем існування вугра у Середземному морі є лагуни (лимани). Ці унікальні екосистеми наразі страждають від забруднення, зміни клімату та інших негативних впливів. Втрата природних біотопів, забруднення та низька якість води спостерігаються і в інших місцях існування вугра – річках та естуаріях.

Спираючись на результати дослідницької програми, у 2022 році ГКРС ухвалила багаторічний план заходів з управління європейським вугром у Середземному морі. Він передбачає щорічне часткове закриття промислу вугра на шість місяців, а також повну заборону його любительського лову на всіх стадіях розвитку риби – скляний, жовтий і сріблястий вугор, причому у всіх ареалах існування – прісноводних, солонуватих і морських акваторіях. У 2023 році ці заходи були посилені додатковими запобіжними правилами для захисту скляного вугра.

Детальніше у статті «Management plan to promote recovery of European eel population» мовою оригіналу та переклад українською у статті «План управління для сприяння відновленню популяції європейського вугра».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.