Догори
Дати відгук

Люди вимагають розслідувати отруєння повітря і ґрунтів під Києвом

Виборці хочуть жорстко спитати зі своїх депутатів та з виконавчої влади

5 хв на прочитання10 Квітня 2020, 18:33
Пожежа у Вишгородському районі, склад диму невідомий, людям зле Пожежа у Вишгородському районі, склад диму невідомий, людям зле
Поділитись:

За фактом масштабної пожежі, яка сталася у передмісті Києва, було відкрите кримінальне провадження за ст. 270 Кримінального кодексу України "Порушення встановленим законодавством норм пожежної безпеки". Про це повідомляє активістка ГО ЧИСТО Вишгород Валерія Гончаренко.

«Сьомого квітня 2020 у с. Раківка Вишгородського району сталася масштабна пожежа на території проблемного підприємства ТД "Веріас". Протягом 5 годин 5 пожежних машин намагалися загасити тонни відходів типографічного підприємства, серед яких були фарби, пластик та інші хімічні речовини», – говорить Валерія Гончаренко.

За офіційними даними основний вид діяльності підприємства – «16.29 Виробництво інших виробів з деревини; виготовлення виробів з корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння». Також має право діяльності з таких напрямків:

  • 29 Виробництво інших машин і устатковання загального призначення, н. в. і. у.
  • 99 Виробництво інших машин і устатковання спеціального призначення, н. в. і. у.
  • 13 Виготовлення друкарських форм і надання інших поліграфічних послуг.

Але активісти переконані, що це далеко не все.

«Більше 10 років у с. Раківка це підприємство здійснює свою господарську діяльність (типографія, фасування курячого посліду). Нам стало відомо, що на території колишніх корівників у звичайних печах спалюються відходи типографії з усієї України», – зазначає членкиня ГО ЧИСТО.Вишгород.

Підприємство зареєстровано у Києві, але працює на території Синяківської громади.

На думку активістів – без жодних відповідних дозволів, не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою, не сплачує кошти за електроенергію та має податковий борг перед державою у 10 млн грн. У минулому році дійсно слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні зареєстрованому в ЄРДР за № 32018110000000011 від 19.02.2018 року, за фактом ухилення від сплати податків у великих розмірах службовими особами ТОВ «ТД» Веріас», за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.358, ч.2 ст. 212 КК України.

Активісти вважають, що в результаті такої діяльності здійснюється забруднення ґрунтів, вод, атмосферного повітря, що почало суттєво впливати на стан здоров’я мешканців села та завдано великих збитків довкіллю району. Ініціативна група роками намагається боротися, проте результати не дуже вражають. Причина, на думку екологістів, у корупції.

«В мене, як у голови екологічної громадської організації, виникає дуже багато питань до місцевої та районної влади з приводу незаконної роботи цього підприємства протягом 10 років на території Вишгородського району. На відео добре видно, як хронічно закриті очі всіх структур протягом багатьох років могли призвести до людських жертв і яку шкоду нанесла довкіллю та людям діяльність цього підприємства. Ми беремо на особистий контроль хід розслідування та будемо відстоювати законні права громади на безпечне довкілля», – резюмує Валерія Горчаренко.

На сайті компанії, чиї приміщення згоріли - https://verias.ub.ua/contact-information/ - інформація про пожежу або коментарі щодо неї відсутні. Номер телефону компанії на цьому сайті приховано.

За словами екоадвоката Наталії Руденко, є два пов’язаних спільним власником підприємства на території громади. Обидва розташовані по вул. Гагаріна в селі Раківка. На першому підприємстві веде роботу типографія, а на іншому в виробляють органічне добриво з курячго посліду.

«Рідкі відходи діяльності типографії без жодного очищення зливаються у відкритий ґрунт на земельній ділянці та поряд з нею, а  тверді відходи, такі як ємкості з невикористаною  фарбою, поліетилен, поліетиленові стрічки, спалюються в котельні, розташованій на підприємстві по переробці посліду», – повідомляє адвокатка.

Від тривалого неконтрольованого злиття відходів поліграфічної діяльності у відкритий ґрунт відбулось забруднення підземних вод, що призвело до погіршення стану води в криницях – основних джерелах питної води в селі (з’явився неприємний запах, за дослідженнями у воді перевищено показники нітратів, хлориду, аміаку та ін. забруднюючих сполук). Не додає радості й інше виробництво.

«На підприємстві, що займається переробкою курячого посліду, під час роботи працює піч. З труби підприємства їде білий, густий дим, від якого селом розповсюджується їдкий сморід, від якого населення фіксує симптоми головного болю, розладів дихальних шляхів, погіршення загального стану здоров’я, особливо у дітей», – розповідає    Наталя Руденко.   

Численні скарги , як індивідуальні так і колективні до органів місцевої та районної влади, не дають жодних результатів, і по сьогодні,  навіть, не призвели до здійснення перевірки роботи підприємств.

ГО Чисто Вишгород у березні-квітні  2020 скерувала ряд скарг до відповідних органів:

  • прокуратури – про необхідність розірвання договорів оренди;
  • ДСНС – про позапланову перевірку через порушення пожежної безпеки (відповіли – отримують дозвіл на позаплан і після карантину мають прийти) ;
  • ДАБІ – через відсутність декларації по реконструкції житлового приміщення в промислове;
  • Департамент екології КОДА – щодо виїзду мобільної лабораторії для взяття проб ( дали контакти КП , на балансі якого є мобільна ( автомобільна) лабораторія.

GreenPost відстежуватиме ситуацію і готовий надати слово усім учасникам цієї історії.

Як ми вже повідомляли, офіційні дані про пожежі в Зоні відчуження та інших забруднених радіацією лісах занижена майже у сорок разів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко