Догори
Дати відгук

Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині

Майбутній ліс спроєктовано за принципами кліматично розумного та наближеного до природи лісівництва.

4 хв на прочитання24 Квітня 2024, 14:59
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Поділитись:

Гектар лісу заліснили SoftServe спільно з WWF-Україна та лісівниками у Старосільському лісництві філії “Львівське лісове господарство” ДП “Ліси України”. Такий прояв співпраці між громадським сектором, бізнесом та державним підприємством — один з етапів спільної роботи над Платформою відновлення лісів України. До події долучились понад 45 працівників компанії, які разом висадили більше ніж 3 тисячі саджанців дуба звичайного, ялини європейської, черешні та липи дрібнолистої. Згодом це насадження перетвориться на повноцінний ліс в урочищі Шпильчина на південному сході Львова. 

Майбутній ліс спроєктовано за принципами кліматично розумного та наближеного до природи лісівництва. Висадка сіянців дуба на обраній ділянці сприятиме відновленню корінного типу лісу — вологої дубово-грабової діброви. Насадження дозволить зберегти ґрунти та протидіятиме ерозійним процесам, що важливо для екологічної рівноваги регіону.  

“Символічно у День довкілля разом із SoftServe на Львівщині ми посадили ліс майбутнього. Це пілотний регіон для втілення нашого спільного з OpenTech SoftServe проєкту — Платформи відновлення лісів України, яку прагнемо масштабувати на всю країну, в тому числі на ліси, знищені війною. Ми хочемо не просто створити нові насадження, а й переформатувати їх таким чином, щоб вони були максимально наближеними до природних, а значить стійкими до змін клімату, здатними виконувати свої охоронні та захисні функції. Наша спільна мета — проєктування якісних лісів вже зараз, зокрема завдяки диджиталізації та використанню інновацій в управлінні природними ресурсами”, — коментує Богдан Вихор, виконавчий директор WWF-Україна.

«Проєкт висаджування дерев ми запустили вперше у 2015 році, адже нам було важливо зробити свій внесок у підтримку довкілля. З часом проєкт охопив не тільки Україну, й інші країни, як Болгарію, Польщу, Румунію, Мексику та Колумбію. Так нам вдалось висадити понад 17 тисяч дерев за ці 9 років. І ми пишаємось, що цього разу змогли збільшити цю цифру спільно з WWF-Україна і зробити внесок у відновлення лісів. Для нас це не точковий проєкт, а продовження великої співпраці», — коментує Юлія Тарковська, старша менеджерка зі сталого розвитку SoftServe.

SoftServe | WWF-Україна | висадка гектару лісу на Львівщині
Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych

WWF-Україна у партнерстві з OpenTech, благодійною краудсорсинговою програмою від SoftServe Ukraine, працюють над Платформою відновлення лісів України з 2023 року. Ресурс надаватиме науково обґрунтовану інформацію про території, на яких варто висаджувати дерева і створювати ліси, а також що і як садити на конкретних ділянках та як зберегти їх надовго. Волонтери OpenTech створили концепцію та працюють над механікою Платформи як онлайн-ресурсу, який не лише надасть унікальну наукову інформацію в зручний спосіб, а надихне українців на висадження та відновлення лісів у науковий, а отже сталий спосіб. Презентація платформи відбудеться згодом.

Висадження підтримали Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства та Карпатський лісовий офіс ДП "Ліси України" для якісної реалізації програми Офісу Президента України “Зелена країна” зі створення стійких і продуктивних лісів з використанням ІТ-інструментів та цифровізації прийняття рішень.

Про SoftServe:

SoftServe — найбільша глобальна ІТ-компанія з українським корінням, що працює у сфері розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг. Понад 11 000 співробітників працюють у більш як 60 офісах, що розміщені від Сан-Франциско до Сингапуру. 

SoftServe ухвалили екологічну стратегію на наступні десять років. Згідно з цим планом, компанія зобов’язується до 2032 року досягнути таких цілей:

  • стати вуглецево-нейтральним бізнесом;
  • досягнути нульового рівня відходів (net zero waste);
  • проєктувати екостійкі офіси;
  • розробляти ІТ-рішення, що допомагають боротися з екологічними викликами.

Про WWF-Україна:

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі. Місія WWF ‒ зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні та з 2019-го діє як національне представництво, що об’єднує представників громадськості та науковців. Ліси — один з ключових напрямів роботи WWF. WWF-Україна спрямовує зусилля на скорочення темпів знеліснення, покращення практик управління лісами й збереження цінних лісів. Команда втілює проєкти в широких темах: ідентифікація та збереження пралісів, протидія незаконним рубкам, сталі практики ведення лісового господарства і трансформація лісової політики України. Місія лісового напряму WWF-Україна, яку організація реалізує з партнерами по всьому світу, ‒ побудувати світ, багатий на широкі, сталі лісові ландшафти, що приносять користь біорізноманіттю, людям і клімату. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.