Догори
Дати відгук

Ліки від високого тиску вбивають COVID-19 — дослідження

Гіпертоніки з COVID-19, які приймали подібні препарати, гинули набагато рідше тих, кому прописували інші ліки.

2 хв на прочитання10 Листопада 2020, 11:27
Поділитись:

Американські медики з'ясували, що ліки від підвищеного тиску знижують ймовірність смерті пацієнтів від коронавирусної інфекції. Про результати свого дослідження вчені розповіли на віртуальній конференції Американської асоціації вивчення серця (AHA).

Після початку спалаху коронавирусної інфекції місцеві лікарі і медики звернули увагу, що люди, які страждали від старечих або вроджених хвороб серця і судин, переносили COVID-19 набагато важче інших хворих і їх частіше заражав коронавірус.

Деякі вчені припускали, що цей ефект може бути пов'язаний з тим, що "сердечники" приймають препарати для зниження тиску, які діють на білок ACE. За своєю структурою він дуже схожий на рецептор ACE2, який коронавірус нового типу використовує для проникнення в клітини людини. Подальші спостереження показали, що ці ліки виявилися ні при чому.

Загроза для серця

В ході нового дослідження підтвердили це, а також знайшли перші свідчення того, що гіпертоніки з COVID-19, які приймали подібні препарати, гинули набагато рідше тих, кому прописували інші ліки. До такого висновку вчені прийшли в ході метааналізу, тобто вони не проводили експериментів самі, але аналізували результати досліджень інших наукових груп за останні вісім місяців.

В цілому Йокояма і його колеги проаналізували 17 наукових статей, автори яких вивчали вплив ліків від гіпертонії на COVID-19. У них брали участь кілька тисяч чоловік. Об'єднавши ці результати, Йокояма і його команда оцінили, як ці препарати впливали на ймовірність розвитку коронавирусної інфекції, і шанси смерті пацієнтів.

Виявилося, що якщо учасники досліджень приймали блокатори рецепторів ACE і AT1, то ймовірність їх зараження не збільшувалася.

Крім того, в цьому випадку не збільшувалася ймовірність загибелі пацієнтів при потраплянні в реанімацію. До того ж учені виявили, що якщо гіпертоніки з COVID-19 не припиняли прийом цих ліків під час хвороби, то і вмирали набагато рідше.

Такі результати, як відзначають вчені, говорять на користь того, що  лікарям потрібно подумати про те, щоб виписувати подібні ліки гіпертонікам, які заразилися SARS-CoV-2, але при цьому раніше ніколи їх не приймали. Вчені припускають, що завдяки подібному підходу можна буде значно скоротити смертність від коронавирусної інфекції серед тих пацієнтів, хто особливо сильно вразливий для COVID-19.

Слід додати, що статтю учених не рецензували незалежні експерти і не перевіряли редактори наукових журналів, як це зазвичай буває в подібних випадках. Тому до висновків з неї і аналогічних статей потрібно ставитися обережно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.