Догори
Дати відгук

Лікування геморою народними засобами: радить проктолог

Навіть свічки від геморою можна приготувати самостійно в домашніх умовах.

5 хв на прочитання13 Квітня 2022, 22:23
Поділитись:

Геморой — захворювання, при якому змінюються судинні сплетення заднього проходу та прямої кишки. Ці зміни супроводжуються низкою неприємних симптомів — кров на туалетному папері, печіння в області анального отвору, біль під час та після дефекації. Полегшити дискомфорт можна за допомогою засобів народної медицини. Лікар-проклотог Тетяна Сугак розповідає про основні з них.

Рослинні відвари для прийому внутрішньо сприяють зміцненню стінок судин та поліпшенню їхнього тонусу, впливаючи таким чином на причину захворювання. Найефективнішими є відвари на основі наступних трав:

1) Настій гірчаку (в народі «геморойна трава»). На одну столову ложку сировини використовується 500 мл окропу (такої кількості засобу вистачає на добу). Настій вживають протягом дня за три прийоми. Ліки мають не тільки тонізуючу дію, але й сприяє зупинці кровотечі з гемороїдальних вен.

2) Суміш деревію і кропиви вживається в невеликій кількості: 1 столову ложку суміші трав підігрівають у 1 склянці води на водяній лазні. Вживають ліки 5 разів на день по 15 мл, аби зупинити кровоточивість гемороїдальних вен.

3) Листя лісової малини настоюється дуже швидко — 2 ст. листя заливається склянкою окропу. За півгодини засіб вже готовий до вживання.

4) Бадилля моркви заварюється з розрахунку 40 г зелені на 1 л води. Вживати внутрішньо курсами — по три склянки на день протягом двох тижнів.

5) Сік свіжого червоного буряка. Вживати по чверті склянки, запиваючи водою.

Всі перелічені ліки використовуються за 30 хвилин до їди.

Ванни з настоями лікарських рослин мають гарний місцевий протизапальний ефект. Цей метод не рекомендується застосовувати при кровотечі або інфекційних ускладненнях геморою (парапроктит, свищ тощо).

1) Холодні ванни допомагають знизити свербіж та печіння в області заднього проходу. Приймати таку водну процедуру можна не більше 5 хвилин на день і лише за відсутності запальних захворювань органів малого тазу.

2) Теплі ванни з додаванням ромашки, шавлії, звіробою, лушпиння цибулі. Процедура проводиться курсами 10 днів.

3) Парові ванни: у глибоку посудину заливається гарячий відвар лікарської рослини. Пацієнт влаштовується так, щоб область промежини та анальний отвір перебували над парою. Таку ванну можна застосовувати щодня або через день.

Усі процедури не повинні бути надто тривалими. Оптимальним вважається термін 5-10 хвилин на день.

Примочки. Для цього виду лікування можливе застосування різних засобів.

  • Досить ефективною та простою примочкою є навіть ватний тампон, вимочений у холодній воді.
  • Відвар листя суниці. Цим засобом можна лікувати як зовнішній, так і внутрішній геморой (у разі останнього ватний тампон із відваром обережно вводиться в анальний отвір).
  • Буряк або морква, натерті на дрібній тертці, загортаються в бинт і прикладаються до місця запалення.
  • Горобинові ягоди розмелюються до кашкоподібного стану, а потім загортаються в марлю і прикладаються до анального отвору.
  • Можна змастити гемороїдальні вузли, що випадають, медом, прополісом або соком чистотілу.

Ці засоби сприяють зняттю запалення, загоєнню ран та зупинці кровотечі.

Свічки від геморою можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього готову суміш лікарських речовин заливають у підготовлені форми (підійде навіть конус із щільного паперу), а потім охолоджують у холодильнику та використовують за призначенням. Застосовуються засоби на основі таких компонентів:

1) Сало з чистотілом. Така комбінація має виражений протизапальний ефект.

2) Медові свічки краще виготовляти з добре зацукрованого меду, оскільки вони краще зберігають форму. Такий засіб можна охолоджувати в морозильнику для підтримки оптимальної консистенції.

3) Вершкове масло та таблетка мумійо (гірської олії). Цей активний компонент має гарний протизапальний, ранозагоювальний та антибактеріальний ефекти.

4) Тонка скибочка очищеної картопляної бульби не вимагає спеціальної обробки і вводиться в пряму кишку на ніч.

5) У разі кровотечі можна застосовувати чисту заморожену воду для ректального введення. Такі свічки рекомендується застосовувати до припинення крововтрати.

Як свічку також можна застосовувати ватний тампон, змащений активною речовиною (ланолін, прополіс тощо), який вводиться в пряму кишку на ніч. Такі свічки знімають запалення, зупиняють кровотечу та забезпечують захист від мікробів.

Мікроклізми є розчином комфортної (37-38 °С) температури, який невеликими порціями обережно і повільно вводиться в пряму кишку за допомогою клізми. Для цього способу лікування підходять розведені соки рослин (буряк, морква), розчини меду, прополісу, відвари шавлії, чистотілу, ромашки та ін. Протипоказом до використання мікроклізм є загострення геморою з кровотечею з вузлів та інфекційний процес в області ануса та промежини.

Однак слід пам'ятати, що застосування народних методів лікування можливе лише як допоміжна терапія основного лікування, прописаного лікарем. Таке лікування зазвичай призначається поза періодами загострення і лише після погодження з лікарем. Описані способи допомагають полегшити або усунути симптоми геморою на ранніх стадіях, але при цьому марні при важких. Перед застосуванням будь-якого лікарського засобу рекомендується провести попередню алергопробу з нанесенням невеликої кількості препарату на шкіру для визначення небажаних реакцій.

Також ми розповідали, як розпізнати утворення тромба.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024