Лікарі радять вісім доступних для українців продуктів, які продовжують життя
Існує ряд продуктів, здатних продовжити молодість і здоров'я, всі вони — доступні.
Вчені вважають, що разом з екологією, спадковістю та фізичною активністю важливу роль у тривалості життя відіграє наше харчування. Існують продукти, здатні продовжити молодість і здоров'я, всі вони — доступні.
Броколі
Капуста броколі містить речовини, які захищають серцево-судинну систему від кисневого голодування. Цю теорію вчені підтвердили експериментально: у тварин, яких годували броколі, серце працювало набагато краще, ніж у тих, у чиєму раціоні овочу не було. Крім того, у броколі багато хрому, який нормалізує артеріальний тиск — у тих, хто її їсть, ризик інсульту знижується на 32 %. Вживати броколі краще сирою або звареною на пару.
Жирна риба
Жирна риба — хороше джерело жирних кислот омега-3, які захищають серце та судини від таких небезпечних захворювань, як атеросклероз, аритмія, стенокардія. Важливо пам'ятати, що цінні кислоти руйнуються внаслідок термічної обробки, тому корисніше всього вживати слабосолону рибу, наприклад, горбушу, нерку, скумбрію або звичайний оселедець.
Томати
Головна перевага помідорів — лікопін, який є потужним антиоксидантом і перешкоджає утворенню ракових клітин. Найбільш корисні помідори, які пройшли коротку термічну обробку — після неї кількість лікопіну в м'якоті зростає на третину.
Вівсянка
Дослідники Гарвардського університету встановили, що регулярне вживання цільнозернової вівсянки знижує ризик передчасної смерті на 9 %. Цілісне зерно — багате джерело антиоксидантів, вітамінів і клітковини, тому щоранку краще починати з тарілки смачної каші. Вівсянка дає змогу регулювати рівень холестерину, покращує роботу кишківника та нормалізує рівень цукру у крові, захищаючи від діабету.
Ягоди
Вчені Американського хімічного товариства підтвердили вплив ягід на тривалість життя. Рослинні пігменти, які містяться у чорниці, полуниці, ожині та інших ягодах, є сильними антиоксидантами та сприяють очищенню організму від токсичних білків, що спричиняють втрату пам'яті та зниження розумових здібностей, і тим самим перешкоджають старінню мозку.
Гіркий шоколад
Фахівці Гарвардського університету встановили, що люди, які регулярно вживають якісний гіркий шоколад, у середньому живуть на рік довше. Ласощі постачають в організм поліфеноли, які вдвічі активніші, ніж ті, що містяться в червоному вині. Поліфеноли пригнічують дію вільних радикалів, уповільнюючи процеси старіння та запобігаючи небезпечним захворюванням.
Буряк
Буряк містить велику кількість бетаїну, який, за даними досліджень, знижує ризик аденоми передміхурової залози та раку прямої кишки. А ще корисний коренеплід покращує роботу серця та судин, нормалізує травлення, зволожує та розгладжує шкіру, виводить жир із печінки, відновлює зір і зміцнює нервову систему.
Грецькі горіхи
Волоські горіхи, багаті йодом і білком, стимулюють роботу мозку та сприяють зміцненню імунітету. Нормалізують білковий і жировий обмін, відновлюють метаболічні процеси в організмі й уповільнюють старіння. А ще ласощі дуже корисні для серця — горіхи знижують рівень шкідливого холестерину, розчиняють атеросклеротичні бляшки та зміцнюють стінки судин.
За матеріалами bbc.com/ukrainian, ukr.media, ukrhealth.net.
А ще лікарі назвали елементарний напій, який збільшує тривалість життя.