Лікарі назвали «смачний» спосіб зміцнити здоров’я серця, мозку та попередити старіння

3 хв на прочитання16 Липня 2022, 08:11

Зміцнювати здоров’я та відстрочити старіння можна натуральними продуктами, що містять корисні сполуки.

 Так, доцент кафедри харчових наук Техаського технічного університету в США Крістіна Петерсен розповіла, що для цих цілей ідеальні продукти, багаті на флавоноїди – хімічні сполуки, що містяться в рослинах, які надають їм колір та цілющі властивості. Роботу опубліковано у журналі American Heart Association journal Hypertension.

Дослідження показали, що флавоноїди забезпечують широкий спектр переваг для здоров’я: від боротьби з раком та зниження ризику серцевих захворювань до збереження функції мозку та старіння за рахунок того, що при попаданні в організм людини з їжею активують роботу ферментів.

«Ключова причина, через яку флавоноїди корисні для нас, полягає в тому, що вони мають протизапальну дію і є антиоксидантами», – зазначила дослідник.

Антиоксиданти допомагають боротися із запаленням та старінням. Флавоноїди також мають властивості, які можуть допомогти запобігти утворенню тромбів. І дослідження вчених припустило, що флавоноїди у таких продуктах, як ягоди, червоне вино, яблука та груші, можуть впливати на кишкові бактерії, знижуючи артеріальний тиск.

Було зазначено, що флавоноїди відіграють центральну роль середземноморських дієтах, дієтах DASH і MIND, моделях харчування, найбільш рекомендованих експертами зі здоров’я серця і мозку. Хоча є деякі відмінності, всі три приділяють велику увагу багатим флавоноїдами фруктам, овочам, горіхам та бобам.

Але більшість людей у ​​США, як, втім, і в Україні, не одержують достатньої кількості флавоноїдів, в основному тому, тому що вони не їдять рекомендовану добову норму фруктів та овочів. Наведемо дієтичні рекомендації для розуміння: дорослим потрібно їсти 1.5-2 чашки фруктів щодня і 3-4 чашки овочів.

Хороша новина полягає в тому, що флавоноїди містяться в такому широкому асортименті фруктів, овочів та інших продуктів, що їх не повинно бути важко включити до свого раціону, зазначила Петерсен.

Ці речовини містяться:

  1. у ягодах всіх видів,
  2. вишні,
  3. яблуках,
  4. винограді,
  5. цибулі-пореї,
  6. часнику,
  7. соєвих бобах,
  8. чаї чорному, зеленому, улун,
  9. какао та темному шоколаді,
  10. червоне вино,
  11. пиві темних сортів,
  12. листяних зелених овочах, таких як шпинат, салат Ромен та капуста.

«Їжте бодай один фрукт на день. Покладіть додатковий овоч на тарілку під час обіду. Спроба переглянути всю свою дієту може бути складною, тому почніть із невеликих змін», – запропонувала дослідник.

За її словами, найкращий спосіб отримати необхідні флавоноїди – є свіжі, цілісні продукти. Але це не єдиний спосіб.

Якщо свіжі фрукти є недоступними, заморожені ягідні суміші є гарною альтернативою. Фрукти та овочі, які заморожені швидким способом, зберігають високий рівень поживних речовин, легко зберігаються і можуть додати різноманітність у тарілку, навіть у несезон.

Флавоноїди можна не лише їсти, а й пити. Напої, такі як червоне вино та чай, особливо чорний чи зелений, є добрими джерелами речовини. Фрукти та овочі також можна вичавлювати в соки чи коктейлі, але Петерсен зазначила, що сік не ідеальний, бо позбавлений корисної клітковини. Дотримуючись здорового харчування, можна не перейматися дефіцитом флавоноїдів, резюмувала вчений.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: