Догори
Дати відгук

Лікар розповіла, до яких хвороб призводить недосипання

Можуть з'явитися хвороби серцево-судинної системи.

2 хв на прочитання28 Травня 2024, 10:04
Недосип небезпечний для здоров'я Недосип небезпечний для здоров'я
Поділитись:

Багато людей сьогодні рано встають і пізно лягають. Дехто вважає, що сон – це марна трата часу. Але мало хто знає, що недосип небезпечний для здоров'я. Заступник головного лікаря з медичної експертизи та реабілітації міської клінічної поліклініки Ганна Єрмакович  розповіла, до яких хвороб призводить недосипання. 

За словами Ганни Єрмакович, якщо людина часто недосипає, то у неї можуть розвинутися різні захворювання:

– Насамперед можуть з'явитися хвороби серцево-судинної системи. Тобто у людини почнеться підвищуватись артеріальний тиск у спокійному стані. Це може довести до інфаркту міокарда або інсульту. Також у людини, яка недосипає, йде вироблення особливих пептидів, які впливають на посилення почуття голоду. Тому протягом дня потім пацієнт починає посилено переїдати, що призводить до надмірної маси тіла та ожиріння.

Під час сну виробляється низка важливих гормонів. Йде регенерація тканин, наповнюються фізичні сили. Поетапно вирішуються завдання оздоровлення організму від першочергових до менш важливих. Тому переривання сну загрожує цілим букетом негативних наслідків.

– У людей, які недосипають, зменшується вироблення такого гормону, як серотонін, – додала Ганна Єрмакович. – Він впливає на настрій, спокій, сприйняття навколишнього світу. Коли його мало, людина стає агресивною, її починає все дратувати. Причому, пацієнти починають пов'язувати своє роздратування з депресією, магнітними бурями. Але насправді причина недосипання.

Тому для того, щоб не з'явилися проблеми із серцево-судинною системою та психічним станом, потрібно обов'язково спати не менше 8 годин та обмежити себе у використанні гаджетів та перегляді соціальних мереж перед сном.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.