Догори
Дати відгук

Лікар назвала 6 смертельно небезпечних поєднань ліків

Будьте обережні при прийманні ліків.

3 хв на прочитання02 Вересня 2023, 10:30
Поділитись:

Варто нам відчути себе погано, ми відразу починаємо тягтися до домашньої аптечки. Як правило, у ній є базовий набір медикаментів. Ми починаємо їх приймати, і навіть не замислюємося над тим, чи можна їх поєднувати.

Головний лікар, кардіолог, Валентина Байдіна розповіла про те, які ліки в жодному разі не можна поєднувати. Більше того, разом вони стають смертельно небезпечними.

Так, таблетки, порошки, капсули та розчини, якими ми постійно лікуємо головний біль, кашель, застуди та алергію, можуть почати конфліктувати з медикаментами, прописаними для лікування різних хронічних патологій.

Варіанти небезпечних поєднань медикаментів
– В інструкції є інформація про це, так що, якщо, крім базової терапії від гіпертонії, ІХС або ще якогось хронічного захворювання, вам треба прийняти черговий препарат, спочатку скажіть про це лікареві або вивчіть інструкцію. Справа не в тому, що ваші основні ліки можуть не спрацювати. Все – небезпечніше. Адже деякі поєднання медикаментів можуть загрожувати життю.

Засоби від кашлю та від алергії
Якщо людина – алергік, а на її тлі з’являється застуда, багато хто біжить купувати сиропи та таблетки. А саме це дуже небезпечно. Багато протикашльових та протиалергічних препаратів, що відпускаються без рецепта можуть містити схожі по дії компоненти. Такий спільний прийом ліків може спровокувати скупчення токсичних речовин.

Може швидко посилюватись їхня седативна дія, яка становить небезпеку для людей та водіїв, чия робота вимагає від них граничної концентрації.

Такі комбінації можуть також спровокувати і розлади апетиту, негативно впливати на сон, робити людину млявою та загальмованою.

Болезаспокійливі та антидепресанти
Пацієнти з депресією часто відчувають біль у різних частинах тіла, що з’являється під впливом зовнішніх факторів. Щоб її полегшити, часто починають застосовувати знеболювальні ліки, що продаються без рецепта. А вони саме на тлі прийому антидепресантів – не рекомендовані.

Антикоагулянти та аспірин
Досить багатьом пацієнтам лікарі прописують антикоагулянти у тому, щоб вилікувати тромбози судин. Але через ГРВІ багато хто починає шукати порятунок в аспірині. Адже цей препарат – крім базового – має ще й конкретний антиагрегантний ефект. Тобто – розрідження крові та зменшення її здатності, що згортає. Подібний ефект може призвести до кровотечі, небезпечної для життя.

Ліки від застуди разом із інгібіторами МАО
Препарати інгібіторного типу – моноамінооксидази (МАО) призначають під час терапії депресії чи профілактики паркінсонізму.

Пацієнти з подібними захворюваннями можуть простудитись і купити в аптеці спрей від нежиті з судинозвужувальною дією, приймати таблетки з парацетамолом і аспірином, що може призвести до серйозного гіпертонічного кризу:

– Такий криз складно купірувати, він може загрожувати людині навіть загибеллю від ускладнень, зробила висновок експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання4 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора