Догори
Дати відгук

Куди пішли гроші з коронавірусного фонду

Про це розповіли в уряді

2 хв на прочитання24 Листопада 2020, 19:54
Поділитись:

З Фонду боротьби з COVID-19, станом на 20 листопада 2020 року, витрачено 41 млрд грн з 66 млрд грн, що становить 62% від загальної суми. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

"На охорону здоров'я використано 7,8 млрд грн з 18,5 млрд грн передбачених коштів", - сказано в повідомленні.

Зокрема, на підвищення надбавок і доплат медичним працівникам використано 4,2 млрд грн з передбачених 6,1 млрд грн, або 68,5%. На будівництво і ремонт приймальних відділень спрямовано 1,7 млрд грн, на забезпечення лабораторій МОЗ та закупівлю засобів індивідуального захисту використано 0,8 млрд грн з передбачених 4 млрд грн, або 20%.

Однак, у ЗМІ регулярно з'являються історії про те, що більшість лікарень не забезпечені необхідною кількістю кисневих концентраторів, апаратами ШВЛ та КТ, а також ліками проти ковід, й більшість медиків не отримають у повному обсязі відповідні ковідні доплати. Так що, чи дійшли кошти з коронавірусного фонду і як вони витрачаються на місцях — велике питання. 

Крім того, місцевим бюджетам перерахована субвенція на забезпечення лікарень киснем у розмірі 571 млн грн. Усього на ці цілі передбачено 1,5 млрд грн. На закупівлю обладнання для приймальних відділень опорних лікарень використано 0,5 млрд грн з передбачених 4,7 млрд грн, або 10,6%, а на закупівлю апаратів ШВЛ витрачено 42 млн грн з передбачених 100 млн грн.

Також Мінфін повідомляє, що на заходи у сфері соціального захисту використано 9,4 млрд грн з передбачених 11,7 млрд грн. Зокрема, 6,8 млрд грн перераховано Фонду загальнообов'язкового державного страхування на випадок безробіття, і 1,7 млрд грн — до Фонду соціального страхування. Крім того, 0,8 млрд грн використано на виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування та відносяться до першої та другої груп платників єдиного податку.

Крім того, за даними Мінфіну, на заходи у сфері стимулювання економіки використано 20,8 млрд грн з передбачених 32,4 млрд грн, або 64%. Зокрема, на здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення перераховано 20,76 млрд грн з передбачених 31,45 млрд грн, або 66%. За наявною інформацією, станом на 1 листопада, сума за договорами становить 23,4 млрд грн.

Також повідомляється, що на державну підтримку сфери культури, туризму і креативних індустрій використано 58 млн грн з передбачених 1 млрд грн, або 5,8%.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли хворий на COVID-19 перестає бути небезпечним для здорових (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.