Кожна сьома тонна світового меду, українська, 19 серпня — День пасічника
Бджоли не виносять різких запахів: від парфуму до запаху тютюну й алкоголю.
Українські пасічники щороку експортують близько 50-55 тис. меду і виконують всі свої зобов’язання перед країнами Європейського Союзу, незважаючи на те, що країна вже третій рік поспіль живе в умовах воєнного стану.
19 серпня своє професійне свято відзначають представники найсолодшої професії. День пасічника — професійне свято бджолярів — в Україні почали відзначати з 1997 року.
Робота пасічника лише далекій від процесу збору меду людині може здатися простою та невигадливою. Насправді — це копітка і важка праця, що вимагає пильної уваги й турботи про бджіл. Щоб мед вийшов якісний, необхідно стежити за здоров’ям бджіл, місцем, де вони збирають нектар, і загальним станом вуликів. До того ж тендітні комахи потребують захисту від протягу, вогню, шкідників і хвороб, що забирає багато часу та сил.
Заняття бджільництвом вимагає від людини повної віддачі, зокрема й відмови від шкідливих звичок. Бджоли не виносять різких запахів: від парфуму до запаху тютюну й алкоголю. Зате у всіх, хто працює з бджолами, виробляється імунітет до укусів — ужалене місце не опухає і самі укуси не дуже болючі, а спокійних людей бджоли взагалі не жалять.
У день пасічника особливо хочеться відзначити, що кожна сьома тонна світового меду — українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей і сотні бджолярів. Нехай ці смугасті сім’ї будуть дружними, менше рояться та добре зимують.
Експорт меду
На сьогодні в Україні є 12 виробників і компаній-постачальників меду, які мають дозвіл на експорт продукції до країн Європейського Союзу, проте їх перелік може розширюватись. Для цього бажаючі можуть звернутись до Держпродспоживслужби, підтвердити якість продукту і отримати відповідні дозволи.
Більше новин читайте на GreenPost.