Догори
Дати відгук

Ковбасний сир: дієтолог розповідає, чим цей продукт корисний і як його вибрати

А також кому краще відмовитися від вживання ковбасного сиру.

2 хв на прочитання13 Травня 2022, 21:19
Поділитись:

У нашій країні ковбасний сир став дуже популярний у 70-х роках минулого століття. Кому й наскільки він корисний, а також як його вибрати — розповідає лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Наталія Денісова.

Ковбасний сир, як і м'який плавлений, теж багатий на білки — більше 20 г на 100 г продукту. Причому в молочному білку є всі незамінні амінокислоти, необхідні людині.

Але й жирів у ньому майже стільки ж, скільки білків. Це потрібно враховувати людям, які страждають на порушення жирового та вуглеводного обміну, мають надмірну вагу. Незважаючи на це, калорійність ковбасного сиру у півтора раза нижча, ніж у твердих сирів, і становить 275 ккал на 100 г продукту.

Через високий уміст солей вживання ковбасного сиру рекомендується обмежити при ішемічній хворобі серця та артеріальній гіпертонії. А ось при захворюваннях нирок усі сири краще виключити з раціону, оскільки вони містять велику кількість білка та солі.

Як вибрати хороший ковбасний сир?

Поверхня якісного продукту повинна мати колір від світлого до темно-коричневого. Консистенція — однорідна без бульбашок та тріщин. Під час нарізання сир не повинен кришитися і мати гладкий блискучий зріз.

У сиру, який дійсно коптився на тирсі (найчастіше березовій, вільховій або дубовій), під оболонкою повинна бути ароматна копчена скоринка.

Багато виробників використовують для надання аромату ковбасним сирам ароматизатор «рідкий дим». Неякісний ароматизатор може містити шкідливі для організму феноли, ароматичні вуглеводні, смоли та інші речовини. При використанні «рідкого диму» копченої скоринки не буде.

Запах має бути приємним, з ароматом димку та спецій, якщо вони до нього були додані. Якщо від ковбасного сиру виходить кислий або інший сторонній запах, то купувати його не варто.

Також дієтолог розповідає, чи справді плавлений сир корисний для кісток та суглобів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративпе
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання2 години тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання3 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання9 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання9 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора