Догори
Дати відгук

Котівник у саду — невибаглива заміна лаванді (ФОТО)

Стає все популярнішим у ландшафтному дизайні.

3 хв на прочитання17 Липня 2024, 00:36
Фото: Телеграм-канал «Садівник» Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поділитись:

Котівник, або Nepeta, є чудовою альтернативою лаванді для тих, хто шукає простий у догляді декоративний кущ. Ця рослина стає все популярнішою у ландшафтному дизайні завдяки своїй невибагливості, декоративним якостям і приємному аромату.

1) Бордюри та межі доріжок. Котівник створює чудові бордюри уздовж садових доріжок або клумб. Його розлогі кущі утворюють густий зелений покрив із яскравими квітами, що додає візуальної привабливості та чітких ліній у дизайні саду. Це також допомагає визначити межі окремих зон у саду.

2) Рокарії й альпійські гірки. Завдяки своїй стійкості до посухи і невибагливості до ґрунтів котівник ідеально підходить для рокаріїв та альпійських гірок. Він добре росте між камінням, створюючи ефект природного ландшафту.

3) Квіткові клумби. Котівник можна використовувати як фонову рослину на квіткових клумбах. Його ніжні кольори відтіняють яскравіші квіти, створюючи гармонійні композиції. Добре поєднується з трояндами, півоніями, ехінацеєю й іншими багаторічниками.

4) Створення ароматних садів. Завдяки своєму приємному аромату котівник є чудовим доповненням до ароматних садів. Його можна висаджувати поряд із лавандою, розмарином, шавлією й іншими ароматичними рослинами, створюючи зони для релаксації та насолоди запахами.

5) Контейнерне озеленення. Котівник добре росте у контейнерах, що робить його ідеальним для озеленення балконів, терас і патіо. Це дозволяє легко переміщувати рослини та створювати змінні композиції відповідно до сезону чи настрою.

6) Залучення комах-запилювачів. Квітки котівника приваблюють бджіл, метеликів та інших комах-запилювачів, що робить його важливим елементом екологічно сприятливих садів. Висаджуючи котівник, можна сприяти біорізноманіттю та підтримувати здоров'я садової екосистеми.

7) Натуральні акценти. Котівник можна використовувати для створення природних акцентів у саду. Висаджуйте його групами чи у вигляді масивів, щоб додати яскравих кольорових плям у зелені зони. Він добре виглядає поруч із декоративними травами та чагарниками.

8) Міксбордери. Котівник є чудовою рослиною для міксбордерів, де поєднуються різні види квітів, чагарників і трав. Він надає композиціям легкості та природності, а також додає структури.

Фото 1/5
Про особливості цієї рослини та догляду за нею розповідає Телеграм-канал «Садівник».

Котівник формує розлогий кущ із численними сильно розгалуженими пагонами. Дрібні квіточки зібрані у колосоподібні суцвіття на верхівках пагонів. Довжина суцвіття може сягати до 10-15 см. Забарвлення пелюсток синє, лілове, фіолетове, біле, рожеве.

Рослина віддає перевагу відкритим сонячним місцям, у затінку може вражатися грибковими захворюваннями. Котівник не вимогливий до родючості ґрунту, але боїться замокання коріння. На суглинках і важких глинистих ґрунтах під посадку вносять річковий пісок, керамзит, дрібну гальку.

Посухостійкий, добре росте навіть на бідних ґрунтах, поливу потребує тільки в рік посадки.

Котівник рідко уражається будь-якими хворобами. При вирощуванні в затінку чи при великому загущенні рослини можуть страждати від борошнистої роси. За перших ознак хвороби необхідно провести обробку фунгіцидними препаратами: Скор, Топаз, Хорус тощо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання16 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання19 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора