Продажі їжі на рослинній основі до середини березня виросли на 90% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. В першу чергу це стосується рослинного м'яса, де приріст споживчого попиту склав 148%, а в секторі рослинних сирів — на 95%.
Про це повідомляє AgroPortal.ua з посиланням на FOOD DIVE.
З середини березня спостерігалося дуже швидке зростання інтересу до рослинної їжі. У квітні продажі харчових продуктів на рослинній основі виросли ще 27%. В цілому, це відбувалося на 35% швидше, ніж по всіх категоріях продуктів.
На 148% зросли продажі м'яса рослинного походження. Найбільший приріст спостерігався в секторі охолодженого м'яса на рослинній основі. Так, в період 16 тижнів, який тривав до 19 квітня попит виріс на 241%. Подальший приріст склав 113%.
Крім того, зростання споживання спостерігався і в інших категоріях рослинних продуктів. Наприклад, в середині березня продажу сирів на рослинній основі виросли на 95% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так, продажу тофу були вищі на 88%, і в наступні тижні квітня збільшилися ще на 35%.
Навіть без пандемії, експерти прогнозують зростання продажів в рослинницькому секторі у 2020 році. Попередній пандемічний аналіз даних SPINS, проведений Асоціацією рослинних продуктів харчування й Інститутом правильного харчування, виявив, що весь світовий ринок рослинних продуктів коштує понад $ 5 млрд. Продажі в цьому секторі виросли на 29% за попередні два роки.
За даними дослідження DuPont Nutrition & Health, проведеного у 2018 році, більш ніж половина споживачів сказали, що вони харчуються рослинною їжею, тому що від цього вони відчувають себе краще.
«З самого початку пандемії в споживчих покупках тривав зрушення в бік натуральних і органічних продуктів, які зміцнюють здоров'я й імунітет. Наші дані показують, що рослинний м'ясний бум минулого року триває. У міру того, як збільшуються повідомлення про брак м'яса тваринного походження, ми можемо очікувати, що рослинне м'ясо придбає ще більшу популярність», - заявив власник і генеральний директор SPINS Тоні Олсон.
Заводи, на яких виробляється їжа на рослинній основі, вважаються більш здоровими. Виробничі операції вимагають менше ручної праці. Це дозволяє дотримуватися соціальну дистанцію під час пандемії.
Нагадаємо, український часник майже зрівнявся у ціні з імпортним.