Догори
Дати відгук

Кому потрібен аналіз на рак простати: консультує лікар

Цей вид раку є одним з найпоширеніших серед чоловіків, але рання діагностика може значно покращити прогноз.

2 хв на прочитання28 Листопада 2023, 01:21
Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com Зображення має ілюстративний характер. Фото: stock.adobe.com
Поділитись:

Рак простати — це серйозне захворювання, яке впливає на передню частину чоловічої статевої залози. Цей вид раку є одним з найпоширеніших серед чоловіків і може вимагати комплексного лікування, включаючи хірургічні втручання, радіаційну терапію та хіміотерапію. Причому рання діагностика є важливою, оскільки вона може значно покращити прогноз та ефективність лікування. Регулярні медичні обстеження й усвідомлення ризикових факторів можуть допомогти вчасно виявити це захворювання. Про це розповідає лікар-онколог Лілія Державець.

Усім чоловікам старше 50 років рекомендовано проходити щорічне профілактичне обстеження в уролога. Якщо передміхурова залоза збільшена або у батька чи братів чоловіка був діагностований рак простати, необхідно щорічно здавати аналіз крові на простат-специфічний антиген (ПСА).

Зазвичай рівень ПСА у крові до 4 нг/мл вважається нормою. За іншими верхній поріг ПСА не повинен перевищувати 2,5 нг/мл.

Але інформативнішою є градація норм верхнього рівня загального ПСА за віком пацієнтів.

Нормальними вважаються такі значення простатичного специфічного антигену в сироватці крові:

  • у віці 40-49 років — до 2,5 нг/мл,
  • у віці 50-59 років — до 3,5 нг/мл,
  • у віці 60-69 років — до 4,5 нг/мл,
  • у віці старше 70 років — до 6,5 нг/мл.

Результат аналізу на ПСА повинен інтерпретувати лише лікар-уролог. Значення ПСА вище 10 нг/мл є показанням щодо біопсії передміхурової залози. Якщо ж перевищення норми незначне, менше 10 нг/мл, ви в «сірій зоні». При значеннях ПСА у межах для визначення показань до біопсії має значення відношення вільного ПСА до загального ПСА. У нормі це значення має перевищувати 15.

Як підготуватися до здачі аналізу на ПСА?

Час доби для взяття аналізу не має значення: коливання рівня ПСА протягом дня незначні. Але для того, щоб результати аналізів не були спотворені, потрібно виконати такі умови.

Мінімум за дві доби до аналізу утримайтеся від статевого контакту — еякуляція може призвести до помилкового підвищення рівня простатичного специфічного антигену.

Якщо ви пройшли ректальне пальцеве дослідження чи інтенсивний масаж передміхурової залози, то утримайтеся від здачі аналізу протягом трьох діб, оскільки ці процедури сприяють підвищенню рівня ПСА.

Після трансректального ультразвукового дослідження витримайте тижневу паузу і лише потім здавайте аналіз.

Після біопсії передміхурової залози необхідна перерва шість тижнів, оскільки через механічне пошкодження тканин ПСА надходить у кровотік, отже, рівень значно підвищується.

Також ми писали про чотири способи виявити простатит та шість простих, але ефективних порад, як йому запобігти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.