Догори
Дати відгук

Коли інвалідність не захистить від звільнення: поради юриста

Працівника з інвалідністю можна звільнити. Правда, доведеться докласти зусиль

2 хв на прочитання19 Травня 2021, 10:30
Працівник Працівник
Поділитись:

Чинне законодавство захищає права працівників з інвалідністю, проте все ж дозволяє роботодавцеві за потреби звільнити такого працівника — для цього лише слід врахувати кілька нюансів. Про них GreenPost розповів юрист, адвокат Віталій Собкович.

По-перше, роботодавцю слід аргументувати «законність» звільнення працівника-інваліда за п. 2 ст. 40 КЗпП, оскільки працівник може оскаржувати рішення роботодавця в судовому порядку. Для цього роботодавець щонайменше повинен зібрати письмові докази того, що на підприємстві справді не було посад, які може обіймати працівник-інвалід згідно з рекомендаціями МСЕК. Відповідно необхідно проінформувати про це працівника. Рекомендовано, щоб він розписався про свою обізнаність. Відмову працівника розписатися роботодавець повинен зафіксувати в акті, який підписують два-три працівники підприємства.

Також  роботодавець може звернутися за роз’ясненнями до МСЕК, яка установила інвалідність і винесла трудові рекомендації. Така комісія може надати більш конкретні рекомендації щодо умов роботи працівника-інваліда (наприклад, праця на умовах неповного робочого дня тощо) або ж підтвердити, що він справді не в змозі виконувати певні роботи. Звісно, роботодавець повинен зберігати роз’яснення комісії.

По-друге, трудовим законодавством не передбачений строк, протягом якого роботодавець повинен попередити працівника про його звільнення за п. 2 ст. 40 КЗпП, але все ж варто повідомити працівника про дату його звільнення. Слід врахувати, що звільнення за п. 2 ст. 40 КЗпП проводять лише за попередньою згодою профспілки. Для узгодження такого звільнення передбачені строки відповідно до вимог ст. 43 КЗпП.

По-третє, звільнення за п. 2 ст. 40 КЗпП — це звільнення з ініціативи роботодавця, тому звільнити працівника у період його тимчасової непрацездатності або відпустки неможливо (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

За загальним правилом із працівником у день звільнення проводять остаточний розрахунок відповідно до вимог ст. 116 КЗпП.

При розірванні трудового договору за підставою, викладеною у п. 2 ст. 40 КЗпП, роботодавець виплачує вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку відповідно до вимог ст. 44 КЗпП.

У трудовій книжці працівника роблять запис: «Звільнено у зв’язку з виявленою невідповідністю виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, п. 2 ст. 40 КЗпП України».

Звільнення інваліда: інструкція для роботодавця.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про інсульт: яким має бути маршрут пацієнта, щоб уникнути інвалідності.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитання56 хвилин тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання2 години тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання3 години тому
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання4 години тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання5 годин тому
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання8 годин тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання9 годин тому