Догори
Дати відгук

Коли епідемія в Україні піде на спад, передрік лікар

2 хв на прочитання04 Грудня 2020, 06:55
Поділитись:

Коли кількість нових хворих почне зменшуватися й чи потрібен для цього локдаун, повідомив анестезіолог з Рівного Павло Сільковський. Повідомляє "РБК-Україна".

"Зменшення кількості хворих на коронавірус ми зможемо спостерігати вже у лютому 2021 року. У лютому ми побачимо стійку динаміку зменшення кількості заражених. Я поспілкувався зі своїми колегами з інфекційної лікарні, також до мене звертаються пацієнти. Ми вже бачимо певну стабілізацію ситуації. Я подивився динаміку появи хворих за останній тиждень. Минулого тижня ця динаміка постійно збільшувалася, а на цьому тижні цифри тримаються на тому ж рівні та навіть трохи зменшуються. Звичайно, це зменшення може бути нестійким, але нових приростів немає. Допускаю, ситуація може відрізнятися в різних регіонах країни" - розповідає лікар.

За словами медика, невеликий сплеск захворюваності буде після новорічних свят, бо люди будуть святкувати в родинному колі. Але потім піде поступове зниження кількості хворих і воно вже буде стійким.

"Вже зараз в Україні ми маємо велике число людей, які перехворіли. Ці люди вже перестають бути переносниками та таким чином, кількість тих, хто переносить інфекцію – зменшується. Потрібно враховувати динаміку не тільки тих, хто захворів, але й тих, хто вже одужав. Вже тисячі людей перехворіли. Є підстава вважати, що хвороба піде на спад без всякого локдауну. Локдаун не допоможе в боротьбі з COVID-19, бо він не впливає на кількість хворих і тяжкість перебігу хвороби, і не впливає на загальну смертність. Але жорсткі або м'які обмеження впливають на потік хворих. Обмеження потрібно вводити в тому випадку, якщо медична система не в змозі впоратися. Тоді потрібно вводити більш жорсткі обмеження", - пояснює Сільковський. 

Лікар стверджує, що у разі локдауну з'явиться купа інших проблем, пов'язаних з обмеженнями. У тому числі медичних, таких як:

- відстрочка планових операцій і госпіталізацій,

- психологічні проблеми,

- зниження економічних здібностей,

- зниження доходів людей.

"Я сам спостерігав під час першого карантину за людьми, які перехворіли на грип або іншими ГРВІ. Коли в сім'ях цих людей хто-небудь хворів на коронавірус, ці люди не заражалися. Це дає мені підставу припускати, що можливо, захворювання на грип може давати перехресний імунітет з коронавірусом. Я не стверджую цей факт, лише припускаю", - розповів медик.  

Нагадаємо, інфекціоніст розвіяв міф про найвідоміший симптом COVID-19 (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.