Коли бій курантів скінчився: скільки можна доїдати олів'є, шубу й інші новорічні страви — поради гастроентерологів
Святковий настрій точно зникне після зустрічі зі шлунковим розладом.
Новорічний стіл — це завжди достаток страв, але що робити з залишками після святкової ночі? Чи безпечно доїдати олів'є на третій день, а шматок торта — через тиждень? Гастроентерологи дали чіткі поради щодо зберігання найпопулярніших новорічних страв.
Олів'є — максимум 24 години
Салат «Олів'є» з майонезом, особливо якщо він містить яйця чи ковбасу, може зберігатися в холодильнику не більше доби. Після цього зростає ризик розмноження бактерій, і навіть смак страви починає змінюватися.
Оселедець під шубою — не більше 12 годин
Цей салат є ще більш уразливим до псування через поєднання риби, яєць і майонезу. В ідеалі його слід з'їсти одразу після подачі, а залишки — не тримати довше 12 годин у холодильнику.
Запечена птиця — до 2-3 днів
Індичка чи качка, якщо їх правильно запекти й герметично зберігати в холодильнику, можуть залишатися безпечними для вживання до трьох днів. Але важливо розігрівати м'ясо перед подачею до повного прогрівання.
Торти — до 72 годин
Десерти на основі кремів можуть зберігатися у холодильнику до трьох днів. Важливо, щоб вони перебували в щільно закритому контейнері, щоб уникнути вбирання сторонніх запахів.
Щоб уникнути харчових отруєнь, медики радять готувати страви якомога ближче до моменту подачі й уникати зберігання салатів на столі більше двох годин. Якщо сумніваєтесь у свіжості страви — краще не ризикуйте. Адже святковий настрій точно зникне після зустрічі зі шлунковим розладом.
Нехай ваші свята минуть не лише смачно, а й безпечно!
Більше новин читайте на GreenPost.