Варення з айви вабить не лише своїм надзвичайно красивим кольором, але й неповторним смаком. Цей фрукт не надто популярний в Україні, нумо це виправляти. Не варто забувати про корисні властивості айви та її особливості. У сирому вигляді вона трохи нагадує і яблуко, і грушу, має легкий квітковий аромат. Її дехто любить їсти й такою, але це лише для прихильників терпкого смаку. Та досить лише покласти айву в духовку чи зварити з додаванням цукру – і вона магічним чином перетворюється і стає м’якою та ніжною, яскравою за кольором та набуває абсолютно унікального смаку, текстури та аромату.
Айва природно має високий вміст пектину, тому варення з неї виходить просто ідеальне. Але ми вирішили не просто зварити фрукти із цукром у каструлі, але ще й запекти їх в духовці. Завдяки цьому шматочки фруктів трохи підсушуються, а також більше розкривають свій смак. Таким чином варення стане більш насиченим, а за текстурою буде щільнішим та нагадуватиме мармелад.
Якщо ви хочете ще більше збагатити смак, додайте разом із цукром трохи ванільного чи коричневого цукру, паличку кориці або трохи гвоздики. Таке варення з айви чудово смакує із запашним чаєм, а також як начинка для пирогів.
КРОК 1
Помийте 1 кг айви та поріжте плоди спочатку на чверті, а потім кожну з них ще навпіл впоперек. У вас мають вийти приблизно однакові середні шматочки.
КРОК 2
Викладіть айву в каструлю та залийте водою, щоб її покривала. Варіть 30 хвилин після закипання на невеликому вогні. Розігрійте духовку до 180 градусів.
КРОК 3
Злийте воду, що залишилась, та викладіть шматочки айви на деко, застелене пергаментом. Запікайте у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин, щоб підсушити айву.
КРОК 4
Дістаньте та знов поверніть айву в сотейник. Всипте 500 г цукру та влийте 500 мл води. Варіть на повільному вогні, доки не випарується рідина.
КРОК 5
Викладіть варення у стерилізовану банку та закатайте кришкою. Коли айва охолоне, зберігайте її у темному прохолодному місці.