Догори
Дати відгук

Кольору бурштину: смачне варення з айви на зиму від Євгена Клопотенка

Таке варення з айви чудово смакує із запашним чаєм, а також як начинка для пирогів.

2 хв на прочитання03 Січня 2023, 13:15
Поділитись:

Варення з айви вабить не лише своїм надзвичайно красивим кольором, але й неповторним смаком. Цей фрукт не надто популярний в Україні, нумо це виправляти. Не варто забувати про корисні властивості айви та її особливості. У сирому вигляді вона трохи нагадує і яблуко, і грушу, має легкий квітковий аромат. Її дехто любить їсти й такою, але це лише для прихильників терпкого смаку. Та досить лише покласти айву в духовку чи зварити з додаванням цукру – і вона магічним чином перетворюється і стає м’якою та ніжною, яскравою за кольором та набуває абсолютно унікального смаку, текстури та аромату.

ЧОМУ ВАМ СПОДОБАЄТЬСЯ ВАРЕННЯ З АЙВИ

Айва природно має високий вміст пектину, тому варення з неї виходить просто ідеальне. Але ми вирішили не просто зварити фрукти із цукром у каструлі, але ще й запекти їх в духовці. Завдяки цьому шматочки фруктів трохи підсушуються, а також більше розкривають свій смак. Таким чином варення стане більш насиченим, а за текстурою буде щільнішим та нагадуватиме мармелад.

Якщо ви хочете ще більше збагатити смак, додайте разом із цукром трохи ванільного чи коричневого цукру, паличку кориці або трохи гвоздики. Таке варення з айви чудово смакує із запашним чаєм, а також як начинка для пирогів.

ІНГРЕДІЄНТИ

На баночку 500 мл:

ВАРЕННЯ З АЙВИ В ДУХОВЦІ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Помийте 1 кг айви та поріжте плоди спочатку на чверті, а потім кожну з них ще навпіл впоперек. У вас мають вийти приблизно однакові середні шматочки.

 КРОК 2

Викладіть айву в каструлю та залийте водою, щоб її покривала. Варіть 30 хвилин після закипання на невеликому вогні. Розігрійте духовку до 180 градусів.

 КРОК 3

Злийте воду, що залишилась, та викладіть шматочки айви на деко, застелене пергаментом. Запікайте у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин, щоб підсушити айву.

 КРОК 4

Дістаньте та знов поверніть айву в сотейник. Всипте 500 г цукру та влийте 500 мл води. Варіть на повільному вогні, доки не випарується рідина.

 КРОК 5

Викладіть варення у стерилізовану банку та закатайте кришкою. Коли айва охолоне, зберігайте її у темному прохолодному місці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Кадрові перестановки в уряді: нові керівники у Держводагентстві та Міндовкілля
Кабмін провів кадрові зміни у Державному агентстві водних ресурсів та Міндовкілля
1 хв на прочитанняВчора
Фото: BILD
У Мадриді поліція виявила в ресторані м'ясо міських голубів, яке видавалося за качку по-пекінськи
1 хв на прочитанняВчора
Компенсація 25% на українську агротехніку: перелік оновлено до 13 000+ позицій. Фото ілюстративне
Програма компенсації агротехніки розширилась до понад 13 тисяч позицій
2 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Як оригінально пофарбувати яйця на Великдень — ТОП-3 простих ідей для всієї родини
2 хв на прочитанняВчора
У Європі посилюють заходи безпеки через поширення ящуру — не виключають, що він може мати штучне походження
1 хв на прочитанняВчора
На українському ринку з’явилися перші партії вітчизняних тепличних помідорів
1 хв на прочитання10 Квітня 2025
Аномальне похолодання на Івано-Франківщині сповільнило темпи посівної кампанії
1 хв на прочитання10 Квітня 2025
Аграрії Чернігівщини отримають 54 модульні зерносховища від Мінагрополітики та ФАО
2 хв на прочитання10 Квітня 2025