Догори
Дати відгук

Кольору бурштину: смачне варення з айви на зиму від Євгена Клопотенка

Таке варення з айви чудово смакує із запашним чаєм, а також як начинка для пирогів.

2 хв на прочитання03 Січня 2023, 13:15
Поділитись:

Варення з айви вабить не лише своїм надзвичайно красивим кольором, але й неповторним смаком. Цей фрукт не надто популярний в Україні, нумо це виправляти. Не варто забувати про корисні властивості айви та її особливості. У сирому вигляді вона трохи нагадує і яблуко, і грушу, має легкий квітковий аромат. Її дехто любить їсти й такою, але це лише для прихильників терпкого смаку. Та досить лише покласти айву в духовку чи зварити з додаванням цукру – і вона магічним чином перетворюється і стає м’якою та ніжною, яскравою за кольором та набуває абсолютно унікального смаку, текстури та аромату.

ЧОМУ ВАМ СПОДОБАЄТЬСЯ ВАРЕННЯ З АЙВИ

Айва природно має високий вміст пектину, тому варення з неї виходить просто ідеальне. Але ми вирішили не просто зварити фрукти із цукром у каструлі, але ще й запекти їх в духовці. Завдяки цьому шматочки фруктів трохи підсушуються, а також більше розкривають свій смак. Таким чином варення стане більш насиченим, а за текстурою буде щільнішим та нагадуватиме мармелад.

Якщо ви хочете ще більше збагатити смак, додайте разом із цукром трохи ванільного чи коричневого цукру, паличку кориці або трохи гвоздики. Таке варення з айви чудово смакує із запашним чаєм, а також як начинка для пирогів.

ІНГРЕДІЄНТИ

На баночку 500 мл:

ВАРЕННЯ З АЙВИ В ДУХОВЦІ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Помийте 1 кг айви та поріжте плоди спочатку на чверті, а потім кожну з них ще навпіл впоперек. У вас мають вийти приблизно однакові середні шматочки.

 КРОК 2

Викладіть айву в каструлю та залийте водою, щоб її покривала. Варіть 30 хвилин після закипання на невеликому вогні. Розігрійте духовку до 180 градусів.

 КРОК 3

Злийте воду, що залишилась, та викладіть шматочки айви на деко, застелене пергаментом. Запікайте у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин, щоб підсушити айву.

 КРОК 4

Дістаньте та знов поверніть айву в сотейник. Всипте 500 г цукру та влийте 500 мл води. Варіть на повільному вогні, доки не випарується рідина.

 КРОК 5

Викладіть варення у стерилізовану банку та закатайте кришкою. Коли айва охолоне, зберігайте її у темному прохолодному місці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
До кордону з Україною територією Польщі курсуватиме ще один потяг
До кордону з Україною територією Польщі курсуватиме ще один потяг
1 хв на прочитання59 хвилин тому
Підсумки кліматичного саміту COP29
Підсумки кліматичного саміту COP29 - нові шляхи фінансування кліматичних проєктів України
2 хв на прочитання3 години тому
Реєстр Музейного фонду України
У Києві презентували реєстр Музейного фонду України
3 хв на прочитання4 години тому
Опалювальний сезон.
Image by ri from Pixabay
Кулеба провів термінове засідання Штабу з опалювального сезону в Кривому Розі
2 хв на прочитання6 годин тому
Борделі з неповнолітніми, кисневе голодування та жахлива екологія: як живе найвище місто на планеті (ФОТО)
5 хв на прочитання7 годин тому
Ретроградний Меркурій в Стрільці: чого очікувати та як захиститися від хаосу?
2 хв на прочитання8 годин тому
Гармонія осені: поєднання пеннісетуму «Рубрум» і пурпурової хризантеми у кашпо (ФОТО)
2 хв на прочитання9 годин тому
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитання11 годин тому