Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Кінець російської космонавтики: екіпаж МКС у пастці, корабля практично більше немає

Кінець російської космонавтики: екіпаж МКС у пастці, корабля практично більше немає

За критеріями безпеки космічних польотів катастрофічність цієї ситуації оцінюється в 9 балів із 10 можливих.

2 хв на прочитання19 Грудня 2022, 09:41
Поділитись:

Фактично зруйновано репутацію російського корабля як наднадійного засобу доставки екіпажу на МКС. Корабля насправді більше немає. Як і можливості продовжувати перехресні російсько-американські польоти на МКС. Яким би не було рішення інженерів ЦУП, ніхто в керівництві Роскосмосу не візьме на себе відповідальність повертати міжнародний екіпаж на Землю на такому аварійному кораблі. Про це розповідає «Кремлівська прачка».

Крім того, голова Держкомісії з пілотованих кораблів Олександр Іванов давно вважається в галузі людиною, яка приносить біду. Саме під його керівництвом до 2018 року Роскосмос протягом 5 років переживав від 2 до 4 аварій щороку. Тому традиційно забобонні космонавти та фахівці навряд чи погодяться з ідеєю повертати екіпаж на розбитому «Союзі» на Землю, навіть якщо таке рішення буде ухвалено «вічно аварійним Івановим».

Відремонтувати систему теплопостачання власними силами, як зрозуміло, екіпажу не вдасться. Єдиний вихід — чекати на прибуття з Землі нового пілотованого корабля з порожніми кріслами для евакуації екіпажу. При цьому Ганна Кікіна, яка прилетіла на МКС у складі американського екіпажу, зважаючи на все, залишиться невизначений час на станції одна. Чи впорається молода і недостатньо досвідчена бортінженерка з обслуговуванням усього російського сегменту МКС — невідомо.

Підготовка запуску запасного корабля займе не менше місяця, оскільки з приходом нового керівника ГК Роскосмос було вирішено «з метою економії» відмовитися від резервного «Союзу», який перебуває на космодромі, у стані повної готовності до аварійного старту.

У результаті екіпаж МКС буде по суті в пастці, не маючи можливості за будь-якої позаштатної ситуації, що загрожує аварією, покинути орбіту. У цих обставинах безглузді твердження керівництва ГК Роскосмос, що «немає потреби у рекомендаціях для термінового спуску». Незалежно, чи є така необхідність, космонавти фізично вже не зможуть залишити МКС на аварійному кораблі. За критеріями безпеки космічних польотів катастрофічність цієї ситуації оцінюється в 9 балів із 10 можливих.

Нагадаємо також, що дотримання стратегії затяжної війни — самогубство для РФ — міжнародний терорист Гіркін-Стрєлков.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко