Догори
Дати відгук

Кілограм за раз: що станеться, якщо є занадто багато мандаринів

Навіть найкорисніший продукт може виявитися шкідливим в надмірних кількостях.

2 хв на прочитання01 Січня 2021, 13:31
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Багато людей обожнюють мандарини. Вони незмінно асоціюються з Новим роком та святковим настроєм. Ці фрукти смачні, соковиті і освіжаючі, а крім того, ще й корисні. У мандаринах містяться вітаміни С, B1 і B2, бета-каротин, клітковина, антиоксиданти і багато інших речовин. А завдяки останнім вітамін С довше і краще зберігає свою активність.

Скільки мандаринів можна з'їсти за раз, до чого може призвести переїдання і що краще - фреш або фрукти, розповідають лікар вищої категорії в області лабораторної діагностики, підполковник мед. служби Володимир Некрасов і керівник компанії AGreen Altai Agroecological Company Аліса Бальцевіч.

Вважається, що фрукти можна їсти в необмеженій кількості. Але насправді вони містять чимало глюкози, яка стимулює вироблення інсуліну. Якщо людина з'їдає дуже багато фруктів (більше 300 г) за один прийом, інсулін порушує розщеплення жиру, і він відправляється в жирове депо, а людина набирає вагу.

Якщо їсти мандарини в рекомендованих кількостях (а це 250-300 г в день), фруктоза перестає бути небезпечною. Бажано розподіляти цю норму і з'їдати порційно протягом дня, а не за один раз. Але пам'ятайте: чим солодшим є фрукт, тим більше в ньому цукру і вище його глікемічний індекс, а значить, і порція повинна бути менше.

Мандарин - це цитрусовий фрукт, який може викликати алергічні реакції при переїданні. Кислі плоди не рекомендовані людям із захворюваннями травневої системи: гастрит, коліт, виразкову хворобу, а також при проблемах з підшлунковою залозою і жовчним міхуром. Також педіатри не радять давати мандарини дітям до року.

Фото ілюстративне

Фрукти краще їсти, а не пити. А якщо все-таки захотілося свіжовичавленого соку, варто вибрати варіант, який містить зелень - шпинат, петрушку, листовий салат. У такій фреш можна додати і мандарин, але не більше одного.

Як правило, шкірку обробляють спеціальним розчином, щоб продовжити термін зберігання і убезпечити плоди від грибка. Тому перед вживанням мандарини потрібно обов'язково мити. А саму шкірку можна їсти, тільки попередньо замочивши її, інакше є ризик отруєння хімічними речовинами.

pixabay

Не варто вибирати мандарини в якості десерту: вони запускають бродіння в шлунку і провокують здуття. Також ці фрукти погано поєднуються з жирами і білками м'яса, риби та птиці - краще не використовувати їх при приготуванні даних страв. Крім того, кислі цитрусові підвищують апетит, тому не рекомендується їсти їх на вечерю.

Нагадаємо, на Сумщині пенсіонер вирощує інжир, фініки, арахіс, банани і навчає всіх бажаючих.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.