Гарбузи здатні «дожити» до кінця зими без консервації, якщо зробити це правильно. Як саме — розповідає «Сад-город».
Як зрозуміти, що гарбуз дозрів і його можна збирати?
Кора. Визначити зрілість плода можна за зовнішніми критеріями, які трохи відрізняються від сорту до сорту. Узагальнюючи ці ознаки, спочатку подивіться на кору:
У зрілого гарбуза буде тверда і суха плодоніжка. Побачили зелену плодоніжку? Залишайте її достигати на грядці, вона ще не дозріла.
Колір. У рослини листя буде жовтим або трохи сухим. Колір залежить від обраного сорту і має бути насиченим: помаранчевий, жовтий або зелений із сірим відтінком.
Щільність кірки. Вона повинна бути жорсткою, а після натискання вм'ятин бути не повинно.
Звук. Постукайте по плоду, як ви зазвичай перевірити кавун на стиглість: якщо звук дзвінкий — можна зрізати.
Не варто зрізати недозрілі плоди. Якщо іншого вибору немає — зрізайте, але обов'язково покладіть на місце, де тепло і немає вологи.
Як прискорити дозрівання гарбуза? Якщо найближчим часом потрібно збирати урожай, а плоди ще не дозріли — укрийте білою поліетиленовою плівкою.
Ще один лайфхак: восени випадає багато опадів, а гарбуз зайву вологу не любить і починає гнити, тому, щоби плоди не гнили, підкладаємо пластик або шматок деревини під кожен екземпляр.
Коли збирати гарбуз? Закладка на зберігання
Не потрібно зволікати із збиранням плодів, оскільки вона буде приваблювати слимаків та інших непроханих гостей городу. Плоди збирати вдень, за сухої і сонячної погоди. Якщо 3 дні тому були опади, овочі потрібно розмістити на осонні, щоб вони як слід просохли.
За спостереженням фермерів, мускатні сорти не можна зберігати ніде, крім підвалу, а екземпляри з товстою шкіркою чудово зберігаються й у квартирних умовах.
Збирати можна починати, коли температура вночі опуститься до позначки в +5 ℃.
Зрізати стиглий гарбуз треба правильно:
Огляньте всі екземпляри, перш ніж прибрати їх на зберігання. Добре зберігатимуться лише гладкі та здорові, а плоди з деформаціями або зовнішніми пошкодженнями потрібно використовувати для приготування страв.
Відразу після збору не можна заносити гарбузи у погріб — 2 тижні урожай обов'язково повинен перебувати в сухому і теплому місці при температурі +20 ℃.
Для зберігання використовуйте льох або просто залиште вільне місце в квартирі. Для зберігання у погребі підходить температура +4 ℃, а для квартири +16...+21 ℃ буде цілком комфортною. Перевіряйте рівень вологості — він не повинен бути вище 80 %, інакше овочі будуть гнити. В таких умовах овочі збережуть зовнішні і смакові якості протягом півроку і більше.
Намагайтеся, щоб плоди сильно не стикалися один з одним, а плодоніжка повинна дивитися вбік або вгору.
У квартирі гарбуз можна зберігати в дерев'яних ящиках.
На дно покладіть папір, а верхнім шаром послужить і стара ковдра.
На лінолеум плоди не кладіть — підкладіть дерев'яні дошки, навіть якщо хочете зберігати врожай під ліжком.
Якщо гарбуз розрізаний, він пролежить не більше 10 днів у холодильнику, або довше, але в морозильній камері.
Поріжте гарбуз кубиками, покладіть у зіп-пакет і приберіть у морозилку — так ви збережете вітаміни і корисні властивості до 8 місяців.
Також ми писали, що час підживлювати свій сад: правила підживлення плодових дерев восени.