Кава замість антидепресантів: що радять науковці

2 хв на прочитання20 Вересня 2024, 22:40
Зображення створено ШІ

Любителі цього напою мають і значно нижчі ризики розвитку хвороби Паркінсона.

Кава набагато корисніша для здоров’я, ніж заведено вважати, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Кофеїн — природна сполука, яка міститься в насінні, плодах, горіхах і листі близько 60 видів рослин. Ми відчуваємо збудження від напою через вплив кофеїну на мозок. Усього за 45 хвилин ця речовина всмоктується в кровоносну систему, долає гематоенцефалічний бар'єр (розділяє кровоносну та центральну нервову системи) і, потрапляючи в мозок, блокує рецептори аденозину — нейромедіатора, що викликає сонливість.

Дослідження підтверджують, що кофеїн збільшує швидкість реакції на зовнішні події — звідси підвищена пильність і концентрація. Позитивний ефект помітний і на фізіологічному рівні: люди показують найкращі результати у високоінтенсивних спринтерських забігах і тестах на м'язову силу та витривалість. Кава ще й підтримує здоров'я серця, хоча довгий час вважалося, що кофеїн має зворотний ефект. У 2022 році було опубліковано дослідження, проведене під керівництвом Пітера Кістлера, кардіолога з австралійського Інституту серця та діабету імені Бейкера. Після десятирічного спостереження за пацієнтами науковці виявили, що люди, які пили дві-три чашки кави на день, мали нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності, аритмії, а також смерті від усіх причин. У тих, хто пив каву без кофеїну, спостерігався той самий позитивний ефект (за винятком зниженого ризику розвитку аритмії).

Найцікавіше, що після вживання кави люди ще й почуваються щасливішими. Науковці навіть мають припущення, що кофеїн може позитивно впливати на настрій навіть у довгостроковій перспективі. Є дослідження, результати яких показують, що люди, які випивають три-чотири чашки кави на день, рідше страждають від депресії та суїцидальних думок. При цьому кава без кофеїну не має такого ефекту. Отже, кофеїн — потужний антидепресант.

Дослідження науковців із Гарвардського університету також показали, що любителі кави мають і значно нижчі ризики розвитку хвороби Паркінсона. На думку фахівців, це може бути пов'язане з тим, що кофеїн підвищує рівень нейромедіатора дофаміну у мозку. Саме нестача дофаміну часто пов'язують із розвитком хвороби Паркінсона, оскільки він відіграє важливу роль у роботі рухової системи та м'язів. Також рівень дофаміну значно знижений у людей із депресією.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: