Догори
Дати відгук

"Каша краси", що містить амінокислоту лізин - речовину, необхідну для вироблення колагену

Вибір конкретного виду крупи слід робити за уподобаннями і станом здоров’я.

2 хв на прочитання10 Січня 2024, 12:12
Каша краси Перловка Лізин Колаген Здорова тарілка Каша краси Перловка Лізин Колаген Здорова тарілка
Поділитись:

Про те, чим саме корисна перлова каша та як її готувати, розповіла дієтолог Світлана Фус в Instagram.

"Крупи мають багато корисних властивостей. Вони приносять свою користь незалежно від того, який вид ви вибрали - ячмінну, вівсяну, пшоняну, гречану або іншу цільну крупу. Треба знати, що вони повільно засвоюються в організмі, даючи більш тривале відчуття ситості. Вибір конкретного виду крупи слід робити за уподобаннями і станом здоров’я", - каже дієтолог.

Перловка теж входить в число здорових і корисних круп з високою харчовою цінністю. ⁣З неї можна готувати смачні, ситні і корисні страви. А доступна ціна дозволяє використовувати її досить часто на своєму столі. Однак ми забуваємо про цей корисний продукт, вона не така популярна, як гречка або вівсянка.

В основі перлової крупи - ячмінь. Ці зерна містять, крім клітковини, велику кількість білка - близько 15% в 100 г. У них також великий асортимент мінералів і вітамінів - калій, кальцій, залізо, фосфор, мідь, цинк, селен, вітаміни групи В, РР і Е.⁣⁣

"Ми використовуємо в їжу ячмінь у вигляді двох круп - ячної та перлової. Ячна крупа - це дроблене ячмінне зерно, в якому залишається більше клітковини. А перлова - це очищені і частково шліфовані цілі зерна ячменю із залишками плодових і насіннєвих оболонок⁣", - говорить Фус.

"Каша краси"

Вона зазначає, що перловку ще називають "кашею краси", бо та містить амінокислоту лізин - речовину, необхідну для вироблення колагену. Саме лізин робить шкіру пружною, запобігає появі зморшок. А вітаміни В і Е в перловці допомагають зберегти здоровими нігті, волосся та шкіру.⁣

Кому не можна?

Попри корисні властивості, перловку можна їсти не всім. Вона міститься глютен, тому її не можна вживати при целіакії. Перлова крупа може викликати надмірне газоутворення, про це слід пам'ятати, якщо ви страждаєте розладом шлунково-кишкового тракту.

Як готувати?

Ця каша як гарнір відмінно поєднується з м'ясом та рибними стравами. Перловку готують з м'ясом, грибами, овочами, зеленню. Є варіанти страви із фруктами та сухофруктами. З перловки можна готувати котлети, супи, ризотто, голубці. Нею також можна фарширувати птицю.

Перед варінням каші замочіть перловку - на склянку промитої крупи візьміть літр води і витримайте близько 10-12 годин. Тоді каша вариться швидко, зберігаючи всі свої корисні властивості. Щоб отримати розсипчасту кашу, можна додати трохи олії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитаннягодина тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання2 години тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання3 години тому
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання4 години тому
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання5 годин тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання6 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання8 годин тому