Догори
Дати відгук

Картопля, запечена з шинкою та сирно-гірчичним соусом бешамель

Може бути як гарніром, так і самостійною стравою.

2 хв на прочитання10 Квітня 2025, 07:24
Фото: «Їжа легко» Фото: «Їжа легко»
Поділитись:

Картопля, запечена з шинкою та сирно-гірчичним соусом бешамель, може бути як гарніром, так і самостійною стравою. Це дуже смачно і досить просто — варто лише дотримуватися всіх кроків приготування. Замість шинки підійдуть будь-які копченості, відварене чи запечене м'ясо.

Інгредієнти:

картопля невелика — 600 г (10-12 шт.);

шинка — 200 г;

сіль — 300 г великої (для картоплі) + 0,5 ч. л. для соусу бешамель;

масло вершкове — 50 г;

борошно — 30 г;

молоко — 350 мл;

гірчиця діжонська — 1 ст. л.;

гірчиця зерниста — 1 ст. л.;

сир твердий — 80 г;

жовтки яєчні — 2 шт.;

перець мелений (суміш перців) — 1-2 дрібки.

Приготування.

Розігріти духовку до 180 °C.

Картоплю ретельно вимити щіткою, обсушити й наколоти зубочистками чи виделкою.

Форму для запікання застелити листом пергаменту й висипати на нього велику сіль.

Поверх солі розкласти картоплю.

Поставити форму в розігріту до 180 °C духовку й запікати картоплю до готовності протягом 50 хвилин.

Шинку нарізати дрібними кубиками.

Твердий сир натерти на великій тертці.

Розтопити у сотейнику чи глибокій каструлі вершкове масло та всипати туди сіль і суміш перців.

Додати борошно й лопаткою перемішати з вершковим маслом до однорідності.

Обсмажувати борошно до світло-золотистого кольору протягом 30 секунд. Повинні з'явитися дрібні пухирці.

Влити молоко. Віничком перемішати борошно та молоко в однорідну масу. Готувати соус на середньому вогні, помішуючи приблизно 3 хвилини до загустіння.

2-3 ст. ложки твердого сиру відкласти, а решту додати в соус. Туди ж викласти зернисту та діжонську гірчицю. Постійно перемішуючи, готувати соус, доки сир не розплавиться.

Відокремити білки від жовтків яєць. Білки в цій страві не знадобляться.

Додати жовтки до соусу й активно перемішати. Соус готовий.

Тим часом картопля запеклася і стала м'якою.

Видалити сіль із форми. Розрізати кожну картоплину навхрест, розкриваючи, наче квітку, але не до кінця — частини картоплі повинні бути з'єднані біля основи.

У середину кожної картоплини викласти кубики шинки.

Полити картоплю сирно-гірчичним соусом, рівномірно розподіляючи її по всій формі. Зверху притрусити натертим сиром, що залишився.

Збільшити нагрівання духовки до 200 °C й запікати картоплю ще 15-20 хвилин.

Акуратно перекласти картоплю у соусі на святковий таріль, прикрасити свіжою зеленню петрушки та подавати до столу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Повний Місяць у Терезах: баланс стосунків, прощення та естетика
Повний місяць у Терезах 13 квітня: баланс, минуле, межі
1 хв на прочитання30 хвилин тому
Фіксовані ціни на газ продовжено: підтримка соціальних установ до кінця жовтня 2025 року
Уряд продовжив фіксовані ціни на газ для соціальних установ до жовтня 2025 року
1 хв на прочитаннягодина тому
Гороскоп на 13 квітня 2025 року: Місяць змінює знак, час для балансу та внутрішніх змін
Гороскоп на 13 квітня 2025 року: Овнам - романтика, Левам - публічність
4 хв на прочитання3 години тому
Весняна посадка: Дрібноцибулинні квіти для саду
Не тільки гладіолуси та жоржини: які дрібноцибулинні квіти посадити навесні для яскравого саду
3 хв на прочитання7 годин тому
США та Україна обговорюють доступ до надр: Вашингтон хоче пільг, Київ – гарантій безпеки
2 хв на прочитання9 годин тому
Принцу Гаррі подарували паску, спечену з борошна з розмінованих українських полів
1 хв на прочитання10 годин тому
На Дунаї та Дністрі вводиться тимчасова заборона на промисловий вилов оселедця
1 хв на прочитання13 годин тому
У Швейцарії вперше за 19 років повністю спустошили штучне озеро Грімзель
1 хв на прочитання15 годин тому