- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Картопля, запечена з шинкою та сирно-гірчичним соусом бешамель
Картопля, запечена з шинкою та сирно-гірчичним соусом бешамель
Може бути як гарніром, так і самостійною стравою.

Картопля, запечена з шинкою та сирно-гірчичним соусом бешамель, може бути як гарніром, так і самостійною стравою. Це дуже смачно і досить просто — варто лише дотримуватися всіх кроків приготування. Замість шинки підійдуть будь-які копченості, відварене чи запечене м'ясо.
Інгредієнти:
картопля невелика — 600 г (10-12 шт.);
шинка — 200 г;
сіль — 300 г великої (для картоплі) + 0,5 ч. л. для соусу бешамель;
масло вершкове — 50 г;
борошно — 30 г;
молоко — 350 мл;
гірчиця діжонська — 1 ст. л.;
гірчиця зерниста — 1 ст. л.;
сир твердий — 80 г;
жовтки яєчні — 2 шт.;
перець мелений (суміш перців) — 1-2 дрібки.
Приготування.
Розігріти духовку до 180 °C.
Картоплю ретельно вимити щіткою, обсушити й наколоти зубочистками чи виделкою.
Форму для запікання застелити листом пергаменту й висипати на нього велику сіль.
Поверх солі розкласти картоплю.
Поставити форму в розігріту до 180 °C духовку й запікати картоплю до готовності протягом 50 хвилин.
Шинку нарізати дрібними кубиками.
Твердий сир натерти на великій тертці.
Розтопити у сотейнику чи глибокій каструлі вершкове масло та всипати туди сіль і суміш перців.
Додати борошно й лопаткою перемішати з вершковим маслом до однорідності.
Обсмажувати борошно до світло-золотистого кольору протягом 30 секунд. Повинні з'явитися дрібні пухирці.
Влити молоко. Віничком перемішати борошно та молоко в однорідну масу. Готувати соус на середньому вогні, помішуючи приблизно 3 хвилини до загустіння.
2-3 ст. ложки твердого сиру відкласти, а решту додати в соус. Туди ж викласти зернисту та діжонську гірчицю. Постійно перемішуючи, готувати соус, доки сир не розплавиться.
Відокремити білки від жовтків яєць. Білки в цій страві не знадобляться.
Додати жовтки до соусу й активно перемішати. Соус готовий.
Тим часом картопля запеклася і стала м'якою.
Видалити сіль із форми. Розрізати кожну картоплину навхрест, розкриваючи, наче квітку, але не до кінця — частини картоплі повинні бути з'єднані біля основи.
У середину кожної картоплини викласти кубики шинки.
Полити картоплю сирно-гірчичним соусом, рівномірно розподіляючи її по всій формі. Зверху притрусити натертим сиром, що залишився.
Збільшити нагрівання духовки до 200 °C й запікати картоплю ще 15-20 хвилин.
Акуратно перекласти картоплю у соусі на святковий таріль, прикрасити свіжою зеленню петрушки та подавати до столу.
Більше новин читайте на GreenPost.







