Догори
Дати відгук

Картопля в Україні подорожчала: причини та прогноз цін на весну

Морози вплинуть на вартість, а до кінця весни ціни будуть зростати.

1 хв на прочитання09 Січня 2024, 11:23
Картопля в Україні подорожчала Ціна в маркетах Картопля в Україні подорожчала Ціна в маркетах
Поділитись:

Картопля - мабуть, один з найбільш улюблених продуктів у нашій країні. Його впевнено можна зарахувати до базових, нарівні з пшеницею. Наразі, морози вплинуть на вартість овоча.

Як говорить аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ) Максим Гопка, картопля в Україні подорожчала через відсутність сховищ для зберігання.

Як зазначив експерт, картопля на внутрішньому ринку України зростає в ціні й надалі. За останній місяць на оптових ринках вартість зросла на 72% та становить 15,50 грн/кг. В супермаркетах в середньому ціни за цей продукт становлять 24 грн/кг. Ціна зміцніла за останній місяць на 42%.

"Основною причиною зростання є те, що більшу частину продукції в господарствах населення вже реалізовано. Не всі мають сховища для зберігання картоплі, тому наразі оптові поставки дещо обмежились", - сказав він.

Аналітик УКАБ вважає, що протягом сильних морозів існують ризики, що картопля зіпсується, тому наразі витрати на зберігання дещо зростуть.

"До кінця весни ціни на картоплю можуть продовжити зростати", - додав Гопка.

До слова, картопля на 80% складається з води, проте в інших 20% багато вітаміну С, калію та клітковини. А вміст крохмалю у цьому овочі сягає 15%.  

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.