У кулінарії є деякі страви, відомі своєю простотою та водночас неперевершеним смаком. Серед таких кулінарних шедеврів варто згадати картоплю, тушковану з тефтелями в томатному соусі. Ця страва не тільки насичує, а й дарує неповторні кулінарні враження.
Інгредієнти:
картопля — 750 г (вага очищеної);
фарш м'ясний — 400 г;
рис — 100 г (у сухому вигляді);
цибуля ріпчаста — 100 г;
морква — 120 г;
томатна паста (неконцентрована) — 70 г;
лавровий лист — 1-2 шт.;
трави італійські сушені — 1 ч. ложка;
олія — 70 мл (5 ст. ложок);
сіль за смаком;
перець чорний мелений — за смаком;
окріп — 750-800 мл.
Приготування.
М'ясний фарш перекласти у миску, додати рис, сіль (1/3 ч. ложки) та чорний мелений перець (дрібка).
Вимішати фарш до однорідності.
Змоченими у воді руками сформувати невеликі кульки з фаршу.
У сковороді розігріти олію (30 мл), викласти тюфтельки й обсмажити на сильному вогні приблизно 5 хвилин, до скоринки (але не до готовності).
Цибулю очистити, нарізати невеликими кубиками. Очищену моркву нарізати тонкими півколами.
Очищену та вимиту картоплю нарізати невеликими шматочками.
У казанці, товстостінній каструлі чи глибокій сковороді розігріти олію (40 мл) і обсмажити цибулю 1 хвилину на сильному вогні, до прозорості.
Додати до цибулі моркву й обсмажити овочі ще 2 хвилини на сильному вогні.
Томатну пасту розвести у 200 мл окропу, влити до цибулі з морквою і довести до кипіння.
У соус перекласти тефтелі та дати повторно закипіти.
Картоплю додати до казана.
Всипати сіль (0,5 ч. ложки) і влити окріп (550-600 мл), щоб рідина була нарівні з картоплею.
Накрити кришкою казанок і довести рідину на сильному вогні до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати вміст до готовності і картоплі, і тефтелів. На це може піти 25-28 хвилин. За час гасіння картоплю кілька разів перемішати.
До майже готової страви додати лавровий лист і сушені італійські трави.
Перемішати, протушкувати кілька хвилин. Зняти казанок із плити.
Картопля, тушкована з тефтелями в томатному соусі, готова.
Її варто подавати до столу у гарячому вигляді. Свіжа зелень під час подачі вітається.
Більше новин читайте на GreenPost.