Скільки можна солі на добу людині з підвищеним тиском? Правильна відповідь — 3-5 г на добу, тобто не більше 1 чайної ложки, розповідає лікар-кардіолог Невена Хазеєва.
Вона нагадує, що надмірне вживання солі призводить до підвищення артеріального тиску, і ділиться лайфхаками, які допоможуть «обхитрити» це правило.
✔ Соліть їжу (супи, другі страви) в кінці варіння. Тоді вони вберуть у себе менше солі.
✔ Морську рибу можна взагалі не солити. Вона плаває у солоному морі. Спробуйте готувати її без солі — і побачите, що вона не втратить свого смаку.
✔ Щоб легше переносити недосолену їжу, додавайте в страви спеції: кмин, кумин, розмарин, насіння селери, петрушку чи будь-які інші свої улюблені.
✔ Захотілося оселедця чи солоних огірків? Звісно, це продукти не для гіпертоніка. Але якщо вже дуже хочеться, дозвольте собі 1 шматочок оселедця чи невеликий малосольний огірок Іноді. А не так, щоб «поки не з'їв весь оселедець, не заспокоївся»!
✔ Приберіть сільничку зі столу. Щоб не було спокуси потягнутися за нею та підсолити.
✔ І останнє — що менше ви посолите їжу, то менше її з'їсте. А це вже радість для тих, хто збирається схуднути!
«Якось я тримала одну дієту, де було дозволено в один день з'їсти курку стільки, скільки захочеться. Була тільки єдина умова — не солити її взагалі. Я так зраділа! Нарешті наїмся від душі!! І що ви думаєте? Більше 1 шматочка я з'їсти не змогла. Тому що в ньому не було підсилювача смаку — солі», — ділиться Невена Хазеєва.
Також ми розповідали про сіль без солі: лікарі радять солезамінники для зниження ризику інсультів та інфарктів.