Догори
Дати відгук

Кардіолог розповідає, що робити, якщо ви не можете придбати препарат, який приймаєте на постійній основі

Є можливість тимчасово замінити будь-який препарат.

3 хв на прочитання13 Березня 2022, 00:43
Поділитись:

Лікар-кардіолог Анна Солощенко розповіла, що останнім часом найчастіше отримує запитання, запитання про те, що робити, якщо не можеш знайти призначений препарат, котрий приймаєш на постійній основі.

«Наразі надзвичайно важко знайти ліки, відкриті аптеки, дістатися до місць продажу медикаментів. Багато з нас не вірив у можливість початку війни, тому не запасся ліками. Бо в таке до останнього неможливо було повірити, дуже вас розумію. Моя родина також на зробила достатній запас медикаментів. Що ж робити? Потрібно шукати відкриті аптеки (перелік є в інтернеті, зокрема, на сайті tabletki.ua). 

Якщо ви самостійно не можете дістатися аптек, шукайте в інтернеті контакти волонтерів, наразі їх чимало (дякувати Богу та українцям!!!), вони допомагають розвозити медикаменти по домівках важким пацієнтам. Питайте сусідів та знайомих — такої величезної підтримки, як зараз, люди не надавали одне одному ще ніколи в нашій країні»,
— говорить Анна Солощенко.

Лікар сподівається, що проблема логістики виявиться вирішуваною, але застерігає, що також в аптеці може не продаватися призначений вам лікарем препарат.

«Ви знаєте, що на кожній упаковці ліків великими літерами написана торгова назва препарату. Під цією назвою фірма виробник випускає діючу речовину. Таку саму діючу речовину випускають і інші виробники. Щоб знати замінник, подивіться уважно на назву маленькими літерами під торговою маркою. Це і буде назва самої діючої речовини — отже, питайте у фармацевта будь-який препарат із такою речовиною», — радить кардіолог.

Анна Солощенко підготувала можливі замінники деяких препаратів, які найчастіше шукають зараз кардіологічні пацієнти.

Леркамен, на жаль, не знайти ніде. Підійде лерканідипін будь-якого виробництва — лерканідипін тева, занідіп, ванлерк тощо. Якщо ж ви не зможете знайти навіть ці замінники, можна взяти амлодипін будь-якого виробництва (із розрахунку, що 20 мг лерканідипіну приблизно дорівнює 10 мг амлодипіну). Не підійде амлодипін людям із нирковою недостатністю та тим, у кого були набряки на цей препарат. Верапаміл, діакордин, ніфедіпін не є замінниками!

  • Конкор можна замінити будь-яким бісопрололом.
  • Існує також значний дефіцит комбінованих ліків, тобто тих, у складі яких є 2 або 3 діючі речовини. Зокрема ви не зможете знайти ексфорж або ексфорж Н. Проте такі препарати можна замінити двома-трьома замінниками. Шукайте на упаковці діючі речовини. Для ексофржу це амлодипін (5 або 10 мг) та вальсартан (160 мг). Для ексфоржу Н ще є індамапід (якщо його не знайдете — беріть поки що 12,5 гідрохлортіазиду). Є навіть замінники, які мають всі три компоненти — тіара тріо, наприклад, або два з них (діокор).

«Отже, як бачите, є можливість тимчасово замінити будь-який препарат. Дуже раджу, якщо вам пропонують в аптеці щось зовсім інше — наприклад, верапаміл замість амлодипіну, зв’яжіться по можливості із своїм лікарем. Багато лікарів зараз на зв’язку із пацієнтами. Якщо ваш лікар, на жаль, не на зв’язку, шукайте в інтернеті перелік лікарів, що пропонують свою онлайн допомогу», — радить кардіолог.

Також ми писали, чи потрібен в аптечці нітрогліцерин: коли цей препарат є «швидкою допомогою» для серця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора