Догори
Дати відгук

Капуста може бути шкідлива: протипоказання та побічні дії

Існують певні протипоказання,

2 хв на прочитання24 Грудня 2022, 15:42
Поділитись:

Капуста однозначно входить до списку найкорисніших продуктів. Її біохімічний склад унікальний, як і корисні властивості.
Проте вживати цей продукт потрібно в міру, аби він приніс вам лише користь. Також існують певні протипоказання, якими не варто зловживати.

Кому не можна вживати капусту

Алергія

Деякі люди можуть зіткнутись з алергічною реакцією на сімейство капустяних. У такому випадку, броколі, брюссельська, цвітна капуста і навіть звичайна — будуть у списку заборонених продуктів.

Гіпотиріоз

Людям із цим захворюванням варто уникати вживання капусти. Існують дослідження, які доводять негативний вплив капусти на роботу щитоподібної залози: вона може погіршити стан.

Хірургічні процедури та діабет

Якщо ви незабаром плануєте хірургічне втручання, рекомендуємо відмовитись за 2 тижні до цього від капусти. Вона впливає на рівень глюкози та перешкоджає контролю цукру в крові. Саме через це капуста також є небезпечною для хворих на діабет.

Хімієтерапія

Щодо вживання капусти під час курсу лікування від раку потрібно проконсультуватись із лікарем. Річ у тім, що цей овоч може призвести до діареї, яка також є побічним ефектом хімієтерапії. Аби не ускладнити симптоми, краще обмежити вживання цього продукту.

Чим грозить переїдання капусти

 

За умови переїдання цей суперфуд може стати небезпечним. Тому потрібно знати міру, аби не зітнутись із побічними наслідками, про які ми розповідаємо далі.

Метеоризм

Відрижка, дискомфорт у животі та здуття – це симптоми того, що ви з'їли забагато сирої капусти. До метеоризму призводить велика кількість рафінози – неперетравлюваного цукру, який входить до складу.

Пронос

Причиною цього побічного ефекту є клітковина. Її багато у складі зеленої капусти. Нерозчинена клітковина сприяє збільшенню переміщення відходів у травному тракті, що може спричинити симптоми діареї або заблокувати кишківник.

Згортання крові

Ще один корисний елемент, надмірна кількість якого призводить до негативних наслідків, – це вітамін К. Він сприяє згортанню крові. Проте може також перешкоджати лікам, які розріджують кров, якщо цього елементу забагато. Тому дотримуйтесь норми: 2 склянки зеленої капусти на день дадуть бажану кількість вітаміну К.

Дефіцит йоду

Капуста може порушити роботу щитоподібної залози навіть у здорової людини. Її надмірне вживання викликає дефіцит йоду в організмі, що порушує роботу важливого органу.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.