Догори
Дати відгук

Із шкіл та дитсадків зникнуть штатні медпрацівники. Що робити?

Держава більше не фінансуватиме медпрацівників у школах

3 хв на прочитання02 Квітня 2020, 10:03
Image by Darko Stojanovic from Pixabay Image by Darko Stojanovic from Pixabay
Поділитись:

У розпал медичної реформи з українських шкіл та садочків можуть зникнути медсестри. Ця категорія медпрацівників потрапила під оптимізацію витрат МОЗ.

До цього часу в навчальних закладах їх утримували за рахунок медичної субвенції зі статусом «працівник міських або районних дитячих лікарень/поліклінік»

Із 1 квітня медична сфера повністю  фінансуватиметься через Національну службу здоров’я України (НСЗУ) - субвенції більше не буде.

У згаданому відомстві вважають, що  оплата роботи медичних працівників у навчальних закладах завищена і фінансується за подвійним тарифом. Оскільки супровід дітей у режимі 24/7  вже оплачується за деклараціями у сімейних лікарів.

Однак при цьому там забувають, що сімейний лікар не може постійно перебувати у школі.

Оптимальний вихід – створення закладами освіти власних медичних кабінетів, але для цього потрібна ліцензія на медичну практику -  школи  не мають права їх отримувати.

Без ліцензії, навіть якщо медпрацівника  зарахувати  до штату управління освіти й виплачувати кошти із місцевого бюджету (як це зробили у Чернігові), медсестра може лише консультувати, але позбавлена права проводити лікувальні маніпуляції. Наприклад, не можна навіть прикладати лід до забитого місця.

У цьому випадку незрозумілою є позиція МОЗ, яке  позбавляє дітей медичного нагляду під час навчального процесу та можливості отримати фахову першу допомогу в разі потреби (живіт заболів, носа розбив, втратив свідомість – перелік майже нескінченний).

Після зміни керівництва МОЗ були сподівання, що медреформу пригальмують  і, зокрема, буде переглянута ситуація з медсестрами у садочках та школах. Проте, схоже, у МОЗ ще не з’явилися люди, готові перейматися цією проблемою.

Тобто батькам більше не варто розраховувати на державу, а доведеться вкотре самотужки «вирулювати» ситуацію.

Що робити?

На відміну від адміністрації навчального закладу, батьки самі можуть організувати медичний кабінет у школі. Це прописано у кількох законах, наприклад, «Про освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про об’єднання громадян».

Рішенням батьківського комітету батьки зможуть обрати лікаря із усіма дозвільними документами та офіційно підписати із ним договір. Це також передбачає облаштування медичного кабінету. У разі потреби шкільний лікар уповноважений видавати лікарняний і в телефонному режимі або онлайн повідомляти батьків про хворобу дитини.  

У цьому є свої плюси. Батькам більше не доведеться відпрошуватися з роботи, щоб узяти для школи довідку в поліклініці.  Більше того, шкільного лікаря навіть можна запрошувати  до хворої дитини додому.

Окрім такого варіанту із постійним терапевтом при школі, Оксана Семихатько, голова правління ГО «Освітньо-правозахисна ліга», пропонує ще один вихід, коли батьки за потреби або щомісяця запрошують на огляд вузьких спеціалістів, наприклад, ендокринолога, гастроентеролога, окуліста.

«Такий лікар приходить  раз на місяць до школи. Батьки, котрі хотіли би, щоб він оглянув їх дитину, бронюють прийом. Не треба ходити в поліклініку, стояти в черзі і/або платити 350-400 грн за прийом у приватних клініках»,

– каже Оксана Семихатько.

У скільки обійдуться послуги лікарів як в першому, так і в другому випадку знову ж таки вирішувати самим батькам. Однак очевидно те, що шкільний терапевт має обслуговувати всіх дітей без винятку, а не обраних.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання55 хвилин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання3 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання4 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання5 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання12 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання12 годин тому