Догори
Дати відгук

Іван-чай: корисний для здоров'я і перспективний для бізнесу

Перший офіційно зареєстрований бренд Іван-чаю в Україні з’явився у 2013 році.

3 хв на прочитання22 Липня 2024, 09:16
Іван-чай Іван-чай
Поділитись:

Чай, як традиція

Іван-чай (хамеріон вузьколистий, кипрей) не є новинкою, як дехто може подумати. Ця рослина була відома ще з давніх часів і широко використовувалася жителями Русі. Іван-чай був улюбленим напоєм наших предків. Найдавніші згадки про нього датуються IX століттям, і пили його не тільки селяни, а й вельможі. Особливо популярним цей чай став у XII столітті завдяки своїм лікувальним властивостям. У народі існує багато назв цієї корисної рослини: богородицина трава, єлушник, дрімота, вербова трава, копорський чай, дикий льон, маточник, скрипник, хрипняк, дика фіалка, хлібник, зніт, хаменерій тощо. Хамеріон – це дикоросла рослина, яку можна зустріти по всій північній півкулі – від Уралу до Аляски та Ісландії.

З часом індійський чай витіснив Іван-чай з перших позицій у Європі, і про нього деякий час забули. Проте з розвитком фармації та медицини знову стали з’являтися відомості про його корисні властивості, і тепер хамеріон можна знайти не лише в аптеках, а й на полицях супермаркетів. Відродження «чайних традицій» в Україні поступово почалося з 2010 року завдяки зусиллям ентузіастів, травників та місцевих виробників.

Більшість виробників Іван-чаю – це невеликі родинні підприємства в Західній Україні, які збирають і заготовляють дикорослу рослину у лісах. Щороку їх кількість зростає. Проте український Іван-чай поки що залишається нішевим продуктом без державних стандартів якості – ДСТУ. Через це більшість продукції реалізується під брендом «фермерський», без нормативної документації та виготовляється невеликими партіями з переважно ручною працею.

Ті виробники, які працюють у правовому полі, виготовляють продукцію згідно з власними технічними умовами (ТУ) та використовують спеціальне обладнання. Перший офіційно зареєстрований бренд Іван-чаю в Україні з’явився у 2013 році. Наразі в країні існує близько 20 офіційно зареєстрованих виробників цього напою.

Не простий процес

Іван-чай відомий своїми тонізуючими властивостями, через що його називають «напоєм сили». Великий вміст вітаміну С (400 мг на 100 г) та дубильних речовин (10-20%) робить його добрим імуностимулятором із протизапальною дією. Він також дає знеболювальний ефект завдяки пектину і флавоноїдам. У його складі є велика кількість заліза, міді та марганцю, а також багато інших корисних мікроелементів.

Дослідження в інститутах неврології показали, що Іван-чай допомагає боротися зі стресом, покращує стан нервової системи та нормалізує сон. Цікаво, що ця рослина не має протипоказань – її можуть вживати вагітні жінки та люди, які страждають на алергію. На відміну від багатьох чаїв, які слід вживати з обережністю і в певних кількостях, Іван-чай можна пити щодня.

Якщо дотримуватися всіх виробничих процесів, то це не просто трава, а справжній чай, який за своїм унікальним кольором та властивостями може конкурувати з кращими класичними китайськими та цейлонськими сортами. Він виготовляється за технологіями, схожими на ті, що використовуються при виготовленні китайських чаїв, основою яких є ферментація і термофіксація.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost